nedelja, 31. julij 2011

GNOCCHI VERDI ALLA TRENTINA (233)





ZELENJI NJOKI PO TRIDENTSKO

1 kg špinače, 5-6 kosov starega kruha, 3 jajca, 4-5 žlic pšenične moke. Za omako: čebula, žajbelj, riban sir, olje, sol.

Kruh namočite v toplo mleko ali vodo. Skuhajte špinačo1. Ko je skuhana, jo ožmite in pretlačite skozi tlačilko za zelenjavo. Zmešajte namočen kruh, špinačo, cela jajca, moko in malo soli in vse skupaj dobro premešajte. Če je mešanica premehka, dodajte malo drobtin. V velikem loncu zavrite precej vode. Ko prične vreti, jo solite. Vanjo dodajajte po žlicah vse testo2. Da bi posamezne njoke odstranili z žlice, mora biti le-ta vedno mokra ali pa si lahko pomagate z drugo žlico s katero z žlice postrgate njoke v vodo. Ko njoki priplavajo na površino, jih pazljivo odcedite na cedilki. V skledo za juho jih zložite po plasteh. Vsako plast zabelite z oljem, čebulo, žajbljem in pošteno količino ribanega sira. Lahko dodate katerokoli polivko za testenine.
1 Glej str. 12 ''Kuhanje zelenjave''
Lahko se zgodi, da se njoki v vodi razpustijo. Koristno je najprej narediti preizkus, tako da v vrelo vodo vržete en njok; če razpade, dodajte testu še krušnih drobtin.


sobota, 30. julij 2011

GNOCCHI DI SEMOLINO (232)





ZDROBOVI KOLUTI

10-15 dag zdroba, 1 l mleka, 20 dag masla, 1 žlica olja, riban sir, 1 jajce(po želji), sol.

V posodi zavrite mleko z maslom (ali oljem) in ga solite. Ko zavre, počasi vsipajte zdrob. Stalno mešajte z leseno kuhalnico, da ne nastajajo grudice. Ob stalnem mešanju kuhajte 10 minut. Dodajte riban sir, pomešajte in po želji dodajte stepeno jajce. Odstavite z ognja in prelijte zmes v naoljen krožnik ali skledo, tako da nastane plast debeline 1 do 2 cm. Pustite, da se shladi in s posebnim modelčkom ali obrnjenim kozarcem narežite na kolute. Kolute zložite v naoljen pekač, v sredino pa zložite ostanke od rezanja. Potresite z ribanim sirom. S preostankom kolutov naredite naslednjo plast, znova potresite s sirom in s kakšnim koščkom masla ali oljem. Dajte v pečico za 20 minut oz. dokler koluti ne dobijo lepe zlato-rumene barve.


petek, 29. julij 2011

GNOCCHI DI PATATE (231)






KROMPIRJEVI NJOKI

1 kg mokastega krompirja, 25 dag pšenične moke, olje, sol, polivka.

Krompir kuhajte 30 minut, ga olupite in hitro zmečkajte. Solite. Na delovni površini ali velikem krožniku naredite krompirjevo testo, pri čemer dodajte malo moke. Ko nastane mehko testo, oblikujte dolge svaljke debeline prsta. Svaljke narežite na koščke dolge približno 2 cm. Njoke zložite in jih pomokajte, da se ne bodo sprijemali med sabo. V veliki posodi zavrite precej vode; ko prične vreti, solite. Vanjo stresite njoke. Ko priplavajo na površje, jih sproti pobirajte iz vode s cedilko in jih odcedite. V skledo jih zlagajte po plasteh in zabelite vsako plast s toplim oljem, kakšnim listkom žajblja in ribanim sirom. Lahko dodate razne polivke za testenine.



četrtek, 28. julij 2011

ORZO ALLA "RISOTTO" (23o)




RIŽOTA Z JEČMENOM

4 pesti ječmena, 10 dag svežega graha (ali zamrznjenega), 10 dag svežega fižola borlotti (ali zamrznjenega), strok česna, čebula, 2 zeljna lista, zelena, 1 korenje, 1 zrel paradižnik, 1 žlica nasekljanega peteršilja in bazilike, kak listič žajblja, riban sir, 2 žlici olja, sol.

Po tem ko ste ječmen čez noč namočili, ga kuhajte kot rižoto približno uro in pol v treh skodelicah slane vode skupaj z zelenjavo, razen paradižnika, bazilike in peteršilja. Ob koncu kuhanja dodajte na koščke narezan paradižnik in nasekljan peteršilj in česen. Dodajte surovo olje in premešajte. Potresite z ribanim sirom in postrezite toplo.

sreda, 27. julij 2011

ORZETTO AI FUNGHI (229)






RIČET Z GOBAMI

20 dag ješprenja, vrečka suhih jurčkov (ali 40 dag svežih gob), ½ kozarca belega vina, 2 stroka česna, čebula, 2 žlici nasekljanega peteršilja, sol, poper.

Ješprenj kuhajte 40 minut v lončeni posodi. Vode mora biti dvakrat več kot ješprenja. V visoki posodi (dovolj veliki tudi za ješprenj) rahlo popražite nasekljana česen in čebulo na malo olja. Dodajte namočene gobe, eno žličko nasekljanega peteršilja, en kozarec vode od ješprenja in 10 minut kuhajte pokrito na zmernem ognju. Dodajte ješprenj z vso svojo tekočino in mešajte dokler ne izhlapi. Dolijte belo vino in ga kuhajte dokler ne izpari. Dodajte še malo zelenjavne osnove ali vode. Kuhajte še 15 minut, pri čemer mešajte z leseno kuhalnico dokler ne postane podobno rižoti. Ob koncu kuhanja dodajte še 2 žlici surovega olja.


torek, 26. julij 2011

STUFATO DI MIGLIO O RISO AL CAVOLFIORE (228)





DUŠENO PROSO (ALI RIŽ) S CVETAČO

2 kozarca prosa (20 dag), ½ manjše cvetače (50 dag), čebula, 2 žlici olja, 2 žlici sojine omake, peteršilj, timijan, 4 dobri kozarci vode, sol.

V visoki ponvi popražite na malo olja na rezine narezano čebulo. Ko postekleni, dodajte oprano in v vodoravni smeri narezano cvetačo ( stebla in cvetovi skupaj). Dodajte še proso in pražite kakšno minuto. Dodajte sojino omako, vodo in timijan. Ko zavre, znižajte ogenj in kuhajte 30 minut. Ob koncu kuhanja dodajte olje in nasekljan peteršilj. Po potrebi solite, glede na to da je sojina omaka zelo slana.



ponedeljek, 25. julij 2011

PEPERONI O POMODORI RIPIENI DI RISO (227)





Z RIŽEM POLNJENE PAPRIKE (ALI PARADIŽNIKI)

2 kozarca ''al dente'' skuhanega riža, 4 paprike, 3 srednje veliki paradižniki, 5 dag gnjati, 2 žlici olja, peteršilj, bazilika, česen, sol.

Paprikam odstranite semenje, tako da ostanejo cele. V skodeli zmešajte kuhan riž, na koščke narezan paradižnik, gnjat, baziliko, nasekljana peteršilj in česen, sol in žlico olja. Vse skupaj premešajte. S tako pripravljeno maso nadevajte paprike. V pekač, ki ste ga namazali s preostankom olja zložite polnjene paprike. Pokrijte s pokrovom ali z aluminijasto folijo in pecite v vroči pečici.

nedelja, 24. julij 2011

INSALATA DI RISO PER L'ESTATE (226)





POLETNA RIŽEVA SOLATA

1 skodelica neobdelanega riža, 1 sladka čebula, 1 rdeča paprika, 1 rumena paprika, 3 čvrsti zreli paradižniki, 3 stebla zelene, 2 žlici pinjol, 20 dag svežih gob, 1 limona, drobnjak, olje, sol.

Riž skuhajte ''al dente'' in ga zabelite z 2 do 3 žlicami olja, sokom limone in prepraženo čebulo. Medtem ko se ohlaja, očistite surovo ali pečeno papriko in jo narežite na tanke rezine. Zeleno zrežite na koščke, dobro očiščene gobe pa na rezine. Nasekljajte drobnjak. Ko se riž ohladi, dodajte vse sestavine, tudi pinjole. Dobro premešajte in kako uro preden postrežete ohladite v hladilniku.



sobota, 23. julij 2011

RISOTTO RAPIDO (225)





RIŽOTA NA HITRO

20 dag (2 kozarca) po možnosti neobdelanega riža, 1 čebula, 4 kozarci zelenjavne osnove, riban sir, 2 žlici olja, sol, sojina omaka.

Drobno nasekljano čebulo pražite kakšno minuto na malo olja, dodajte riž in še malo kuhajte ob mešanju. Dodajte zelenjavno osnovo. Če je riž neobdelan, kuhajte 50 minut. Ob koncu kuhanja dodajte sojino omako, surovo olje in riban sir. Dobro premešajte in takoj postrezite.


petek, 22. julij 2011

RISOTTO CON SPINACI (224)





RIŽOTA S ŠPINAČO

20 dag (2 kozarca) po možnosti neobdelanega riža, 60 dag špinače, 1 čebula, 1 por, 2 stroka česna, 1 paradižnik, bazilika, 2 žlici olja, riban sir, sol.

Operite in narežite zelenjavo. Na malo olja jo popražite. Dodajte riž, še malo popražite in zalijte z dobrimi štirimi kozarci vode. Kuhajte počasi, pri odkriti posodi, brez mešanja 50 minut, če je riž neobdelan. Ob koncu kuhanja dodajte surovo olje in riban sir.


četrtek, 21. julij 2011

RISOTTO ALLA ZUCCA (223)





RIŽOTA Z BUČO

2 srednja kozarca (20 dag) neobdelanega riža, 1 kg buče, 2 čebuli, 2 stroka česna, 12 dag sira ementalca narezanega na kockice, 2 žlici nasekljanega peteršilja, 2 skodelici vode, olje, sol.

V malo naoljenem pekaču popražite1 nasekljani čebuli in česen in na kockice narezano bučo. Dodajte riž, 3 do 4 kozarce vode in sol. V pokriti posodi kuhajte riž: 50 minut, če je neobdelan in 15 do 20 minut, če je beli. Preden odstavite z ognja, vmešajte ementalec, potresite s peteršiljem in postrezite.  Ker se buča kuha 30 minut, lahko posebej kuhate neobdelan riž in zelenjavo dodate kasneje.
1 Glej str. 13 ''Praženje zelenjave''


sreda, 20. julij 2011

RISOTTO AI FUNGHI (222)






RIŽOTA Z GOBAMI

20 dag ( 2 kozarca) po možnosti neobdelanega riža, 20 dag svežih gob (ali 5 dag suhih), 2 stroka česna, pol kozarca belega vina, 4 kozarce vode ali zelenjavne osnove, peteršilj, olje, sol.

Na malo olja pražite1 gobe, strt česen in nasekljan peteršilj. Ko tekočina od gob izpari, dodajte riž in kakšno minuto mešajte. Dolijte vino in ob mešanju kuhajte dokler ne izhlapi. Dodajte vodo ali zelenjavno osnovo in kuhajte na srednjem ognju brez mešanja še 50 minut, če je riž neobdelan. Ob koncu kuhanja dodajte surovo olje in riban sir. Odstavimo in pustimo 5 minut, da riž nabrekne in postrežemo.
1 Glej str. 13 ''Praženje zelenjave''

torek, 19. julij 2011

RISO E LENTICCHIE (221)




RIŽ IN LEČA

Srednje velik kozarec neobdelanega riža (10 dag), za dober kozarec suhe leče, 2 stroka česna, čebula, peteršilj, zelena, 2 sveža paradižnika, riban sir, olje, sol.

Lečo namočite čez noč. Dajte jo skupaj z rižem v posodo z litrom in pol vode. Solite in kuhajte približno 50 minut na srednjem ognju v pokriti posodi. Medtem popecite zelenjavo in jo dodajte v že skoraj skuhani lečo in riž. Kuhajte še 10 minut. Zabelite z malo olja, potresite z ribanim sirom in takoj postrezite.



ponedeljek, 18. julij 2011

RISO E PISELLI (22o)





RIZI BIZI

15 dag (kozarec in pol) riža, po možnosti neobdelanega, 20 dag svežega oluščenega graha, 1 korenje, 1 čebula, 1 paradižnik, 2 stroka česna, bazilika ali lovor, riban sir, 2 žlici olja, sol.

Na malo olja popražite čebulo, korenje, česen in paradižnik. Dodajte tri dobre kozarce vode, riž, grah  in baziliko oz. lovor. Solite. Kuhajte na zmernem ognju 50 minut. Ko je kuhanje končano, dodajte surovo olje in posujte z ribanim sirom ter z natrgano baziliko. Premešajte in postrezite toplo.


nedelja, 17. julij 2011

RISO ALLA CINESE (219)





RIŽ NA KITAJSKI NAČIN

2 skodelici že kuhanega neobdelanega riža, 1 jajce, ½ čebule, strok česna, 1 žlica sojine omake, muškatni orešček, olje, sol. 

V odkriti posodi na malo olja pražite1 nasekljano čebulo in česen. Dodajte že kuhan riž in dobro premešajte. Dodajte stepeno jajce, sol, malo muškatnega oreščka in sojino omako. Grejte 10  minut v pečici in postrezite.
1 Glej str. 13 ''Praženje zelenjave''

sobota, 16. julij 2011

RISO ALL'ORIENTALE (218)






RIŽ PO VZHODNJAŠKO

2 srednje velika (20 dag) kozarca neobdelanega riža, 3 pori, 1 čebula, 5 dag ribanega sira, lovorov list, 1 žlica sojine omake, 1 žlica zrn sezama, timijan, olje, sol.

V pokriti posodi pražite narezano čebelo in por. Ko posteklenita, dodajte riž, začimbe, 4 kozarce vode in sojino omako. Posolite in kuhajte pribl. 1 uro, če je riž neobdelan in 15 do 20 minut, če uporabljate bel riž. Posujte z ribanim sirom in po želji z malo surovega olja ter postrezite.


petek, 15. julij 2011

SPAGHETTI ESTIVI (217)





POLETNI ŠPAGETI

40 dag polnozrnatih špagetov, 50 dag zrelih paradižnikov perini*, 1 ali 2 stroka česna, šopek bazilike, olje, sol.

Medtem, ko se špageti kuhajo, olupite in na kosce narežite paradižnik in mu dodajte strti česen in baziliko. Polijte s surovim oljem in malo posolite. Vse skupaj nasekljajte v mešalniku. Ko so špageti kuhani ''al dente'' jih odcedite in jih stresite v skledo skupaj s pripravljeno (ne skuhano) zelenjavo. Na hitro pomešajte in postrezite.



*Vrsta manjšega, mesenega paradižnika podolgovate oblike, ki ga v Sloveniji napačno imenujejo pelati.

četrtek, 14. julij 2011

SPAGHETTI CON LE ZUCCHINE (216)





ŠPAGETI Z BUČKAMI

40 dag polnozrnatih špagetov, 8 manjših bučk, 2 jajca, 2 stroka česna, za dlan bazilike, riban sir, olje, sol.

V pokriti posodi pražite1 na na malo olja na kolobarčke narezane bučke skupaj s česnom. Ko so kuhane jih posujte s nasekljano baziliko. Medtem skuhajte špagete in jih odcedite, ki so kuhani ''al dente.'' V pekaču ali ognjevarni posodi zabelite špagete stepenima jajcema in z bučkami ter njihovo omako. Pekač postavite na nizek ogenj in ob mešanju segrevajte, dokler se jajca ne zgostijo. Potresite z ribanim sirom in postrezite.
1 Glej str. 13 ''Praženje zelenjave''




sreda, 13. julij 2011

SPAGHETTI ALLA MARINARA (215)





ŠPAGETI Z MARINADO

30 – 40 dag špagetov, 2 sveža paradižnika, ½ čebule, 2 stroka česna, 2 inčuna, 2 lovorova lista, peteršilj, 2 žlici olja, sol.

Skupaj pražite čebulo, česen in peteršilj. Pražite, dokler ne posteklenijo (se ne žgejo). Dodajte drobno narezane inčune, lovor, koščke paradižnika in kuhajte 5 minut. Špagetom, kuhanim ''al dente'', dodajte to omako in surovo olje. Postrezite toplo, brez ribanega sira.



torek, 12. julij 2011

SPAGHETTI ALLA PAESANA (214)





PODEŽELSKI ŠPAGETI

30 – 40 dag tenkih špagetov (št. 3 ali 5), 4 zreli paradižniki, 1 čebula, 1 korenje, zelena, bazilika, riban sir, olje, sol.

Na večje kose zrezano zelenjavo, razen bazilike, popražite. Pretlačite skozi tlačilko za zelenjavo. Zmesi dodajte surovo olje, po želji pikantno,1 brez kuhanja. Špagete skuhajte v večji količini slane vode ''al dente''. Odcedite jih in prelijte z omako. Dobro premešajte. Potresite z nasekljano baziliko in ribanim sirom.
1 Glej str. 30 ''Kako se pripravi pikantno olje''

ponedeljek, 11. julij 2011

TAGLIATELLE PRIMAVERA (213)





POMLADNI ŠIROKI REZANCI

30 – 40 dag širokih rezancev, 20 dag svežega graha, 2 čvrsta zrela paradižnika, 1 bučka, 1 korenje, 1 čebula, 2 stroka česna, zelena, peteršilj, bazilika, riban sir, 2 žlici olja, sol, (po želji: 5 dag pancete)

V namaščeni ponvi popecite zelenjavo po naslednjem vrstnem redu: čebula in česen, narezana na lističe in po želji panceta. Mešajte, dokler ne posteklenita (se ne žgeta). Dodajte korenje, peteršilj, zeleno in na kockice narezane paradižnike. Še malo premešajte in dodajte grah in na kolobarje narezano bučko. Solite in kuhajte na zmernem ognju kakih 30 minit. Glede na to, da imajo paradižniki precej tekočine vode ni potrebno dodajati. V skledo stresite testenine kuhane ''al dente'' in prelijte z omako. Premešajte in zabelite s 4 žlicami surovega olja ter potresite z 2 žlicama nasekljanega peteršilja in 1 žlico nasekljane bazilike in s 3 – 4 žlicami ribanega sira.


nedelja, 10. julij 2011

LASAGNE AL FORNO SENZA CARNE (212)





BREZMESNE LAZANJE V PEČICI

25 dag lazanj, 1 l paradižnikove omake,1 skodelica ribanega sira, 1 l bešamel omake2.

Lazanje skuhajte ''al dente'' v večji količine slane vode. V pekač zložite sestavine v plasti po naslednjem vrstnem redu: lazanje, paradižnik, bešamel, sir. Postopek ponovite, dokler ne porabite vseh sestavin in zaključite z ribanim sirom. Pecite v pečici, dokler ne nastane na površini lepa zlato-rumena skorja.
1 Glej str. 75 ''Preprosta paradižnikova omaka''
2 Glej str. 75 ''Bešamel omaka''

sobota, 9. julij 2011

MACCHERONI CON OLIVE (211)






MAKARONI Z OLIVAMI

30 – 40 dag makaronov, 30 dag svežih, zrelih paradižnikov, ½ čebule, žlica kaper, šopek peteršilja, pest črnih oliv, 2 stroka česna, 2 žlici olja, 5 dag prekajene pancete (po želji).

V namaščeni ponvi popecite nasekljano čebulo, strti česen, (po želji drobno narezano panceto). Ko sestavine posteklenijo, dodajte olupljen paradižnik1 narezan na kocke. Solite in kuhajte pribl. 5 minut. Dodajte razkoščičene olive, kapre in nasekljan peteršilj. Zabelite z oljem in dobro premešajte brez kuhanja. Z omako prelijte še vroče makarone in takoj postrezite.
1 Glej str. 30 ''Kako olupiti paradižnike''

petek, 8. julij 2011

RIGATONI CON VERDURE (21o)





RIGATONI Z ZELENJAVO

30 – 40 dag rigatonov (veliki ravni makaroni), 1 jajčevec, 2 bučki, 2 papriki (ena rdeča, ena rumena), 2 stroka česna, žlica pekorina (ovčjega sira), 1 žlica ribanega parmezana, 2 žlici olja, sol.

Popražite1 v posodi papriko, bučke in jajčevce, vse narezano na kocke. Zabelite z zdrobljenim česnom, pekorinom, parmezanom in surovim oljem. Testenine skuhajte v slani vodi, odcedite in vse skupaj v skledi dobro premešajte.
1 Glej str. 13 ''Praženje zelenjave''

četrtek, 7. julij 2011

PENNE CON PEPERONI E ACCIUGHE (2o9)





RECEPTI ZA PRIPRAVO SUHIH MINEŠTER*

PERESNIKI S PAPRIKO IN INČUNI

30 – 40 dag peresnikov (velikih), 1 rumena paprika, 1 rdeča paprika, 2 fileta inčunov, nekaj lističev bazilike, olje, sol.

V vroči pečici zapecite papriko, da boste lahko odstranili kožico. Narežite jih na lističe. V mešalniku sesekljajte inčune, olje in baziliko z malo soli. Testenine skuhajte ''al dente'' in jih odcedite. V skledi jih zmešajte z omako in s paprikami in postrezite.



* Na primorskem poznani kot paštašuta, v ostalih predelih Slovenije pa špageti ali makaroni (op. prev.)

sreda, 6. julij 2011

I CEREALI (2o8)





ŽITARICE

Med žitaricami (oves, koruza ječmen, riž, rž...) je najbolj pomembna pšenica, ki jo kličejo kraljica žitaric.
Polnozrnate žitarice in njihovi izdelki: moka, testenine, kruh..., so živila bogata s škrobom in zalagajo organizem z energijo, ki se sprošča počasi.
Škrob pa ni edina snov, ki jo vsebujejo žitarice. Polnozrnate žitarice, ki vsebujejo kalčke in otrobe, imajo poleg škroba še druge bistvene elemente: beljakovine, poli-nenasičene rastlinske maščobe, vitamine, mineralne soli, oligo-elemente, encime.
Zaradi naštetega so polnozrnate žitarice dragocene in koristne za zdravje, tiste očiščene, brez otrobov, pa so za  prehranjevanje revne, saj vsebujejo zgolj škrob.
Če je le mogoče, je priporočljivo vedno uporabljati polnozrnate izdelke iz žitaric: neobdelan riž z luščino, polnozrnati kruh, testenine iz polnozrnate moke...

torek, 5. julij 2011

ZUPPA DI PISELLI E FAGIOLI BIANCHI (2o7)





GRAHOVA JUHA Z BELIM FIŽOLOM

20 dag suhega graha, 5 dag belega fižola, 1 por, 1 steblo zelene, 1 krompir, 1 čebula, lovorov list, žlica nasekljanega peteršilja, sol.

Grah in fižol namočite za 12 ur. Skuhajte ju v 2 – 3 litrih vode skupaj z zelenjavo narezano na koščke. Sredi kuhanja solite. Ko sta grah in fižol skuhana jo pretlačite s tlačilko za zelenjavo. Postrezite na popečenem polnozrnatem kruhu, potreseno s peteršiljem.


ponedeljek, 4. julij 2011

ZUPPA DI FAGIOLI E INDIVIA (2o6)






FIŽOLOVA JUHA Z ENDIVIJO

20 dag suhega fižola, ½ kg endivije, ½ čebule, 2 stroka česna, 1 korenje, steblo zelene, majaron, peteršilj, olje, pikantno olje,1 sol.

Fižol namočite čez noč. Skuhajte ga v slani vodi skupaj s čebulo, česnom, korenjem, s steblom zelene, vejico majarona, in s peteršiljem. Endivijo operite in ji razrežite na liste. Dodajte jo fižolu, ko je le ta skoraj kuhan. Kuhajte še 30 minut. Zabelite z oljem in po želji začinite z ostro papriko. Postrezite s popečenimi kruhki.
1 Glej str. 30 ''Kako se pripravi pikantno olje''

nedelja, 3. julij 2011

PASTA E FAGIOLI O SOIA (2o5)





TESTENINE S FIŽOLOM ALI S SOJO

15 dag suhega fižola, 15 dag kratkih testenin iz polnozrnatega žita, šopek peteršilja, 1 korenje, 1 čebula, 1 strok česna, 1 steblo zelene, riban sir, olje, sol.

Skupaj pretlačite česen in nasekljan peteršilj. Nasekljajte tudi čebulo, korenje in zeleno. Vse skupaj dajte v posodo in prelijte z liter in pol vode ter dodajte namočen fižol. Ko je fižol kuhan, ga polovico pretlačite skozi cedilo in to kremo skupaj s testeninami dodajte v mineštro. Preden postrežete dodajte še malo surovega olja in potresite z ribanim sirom.


sobota, 2. julij 2011

PASTA E CECI ALLA MEDITERRANEA (2o4)




TESTENINE IN ČEČERIKA PO SREDOZEMSKO

20 dag suhe čičerike, 10 dag kratkih testenin, 2 vejici rožmarina, 3 stroki česna, 4 slani fileti inčunov, olje, sol.
Zjutraj, dan pred pripravo namočite čičeriko v vodi za 20 ur. Dobro jo operite. Čičeriko dajte v lončeno posodo in jo pokrijte s 3 litri hladne vode in dodajte dobro povezan šopek, sestavljen iz 2 vejic rožmarina in stroka česna. Solite in kuhajte vsaj nekaj ur. Ko je kuhanje končano odstranite šopek. Pretlačite dobro oprane inčune skupaj s česnom in jih potresite na čičeriko. Dodajte še testenine. Ko so skuhane pokapajte z malo olja in postrezite.


petek, 1. julij 2011

LENTICCHIE ALLA ROMANA (2o3)





LEČA PO RIMSKO

20 dag suhe leče, 1 čebula, 1 steblo zelene, 1 korenje, 1 lovorov list, 4 paradižniki (ali 40 dag9, olje, sol.

Narežite korenje, čebulo in zeleno. V posodi na malo olja jih pražite1 kakšno minuto. Dodajte lečo (ki se je čez noč namakala v vodi). Kakšno minuto mešajte. Dodajte lovor, paradižnike, solite in prekrijte z vodo. Premešajte in v pokriti posodi na zelo nizkem ognju kuhajte pribl. uro in pol. Zabelite s surovim oljem in po želji s pikantnim oljem.
1 Glej str. 13 ''Praženje zelenjave''