ZELENJI NJOKI
PO TRIDENTSKO
1 kg
špinače, 5-6 kosov starega kruha, 3 jajca, 4-5 žlic pšenične moke. Za omako:
čebula, žajbelj, riban sir, olje, sol.
Kruh
namočite v toplo mleko ali vodo. Skuhajte špinačo1. Ko je skuhana, jo ožmite in pretlačite skozi tlačilko za
zelenjavo. Zmešajte namočen kruh, špinačo, cela jajca, moko in malo soli in vse
skupaj dobro premešajte. Če je mešanica premehka, dodajte malo drobtin. V
velikem loncu zavrite precej vode. Ko prične vreti, jo solite. Vanjo dodajajte
po žlicah vse testo2.
Da bi posamezne njoke odstranili z žlice, mora biti le-ta vedno mokra ali pa si
lahko pomagate z drugo žlico s katero z žlice postrgate njoke v vodo. Ko njoki
priplavajo na površino, jih pazljivo odcedite na cedilki. V skledo za juho jih
zložite po plasteh. Vsako plast zabelite z oljem, čebulo, žajbljem in pošteno
količino ribanega sira. Lahko dodate katerokoli polivko za testenine.
1 Glej str. 12
''Kuhanje zelenjave''
2 Lahko se zgodi, da se njoki v vodi
razpustijo. Koristno je najprej narediti preizkus, tako da v vrelo vodo vržete
en njok; če razpade, dodajte testu še krušnih drobtin.