STROČNICE
Posušene
stročnice (leča, fižol, bob, čičerika, soja...) so živila z visoko hranilno
vrednostjo.
Vsebujejo
toliko beljakovin kot meso. Bogate so z mineralnimi solmi: kalcijem, fosforjem,
predvsem pa z železom.
Če jih
uporabite skupaj z žitaricami, predstavljajo popolno živilo s kalorično
vrednostjo, ki je skoraj takšna, kot jo ima meso. Okusen krožnik riža in leče
ali testenin s fižolom, ostane še vedno odličen obrok.
Žal se
posušene stročnice kot je fižol, bob, čičerika, soja...bolj redko znajdejo na
naši mizi.
Priporočljivo
pa je, da stročnice uživamo namesto mesa vsaj 2 krat tedensko.
Res je,
da včasih lahko povzročajo nastajanje plina v prebavilih (napenjanje), čemur se
lahko izognete tako, da jih kuhate skupaj s 3 – 4 listi lovora ali pa jih
pripravite v obliki pireja, pri čimer odstranite z lupino tudi celulozo, ki
povzroča fermentacijo v prebavilih in povečano nastajanje plinov.
Med
stročnicami bi morala posebno mesto zavzemati soja. To je popolno živilo,
energijsko, uravnovešeno in zdravo. Je lahko prebavljiva. Je bogata z
beljakovinami – celo bolj od mesa – z nenasičenimi maščobami, z vitamini in
minerali, predvsem pa z lecitinom, ki je fosfolipid in je učinkovit pri
terapijah proti visokemu holesterolu.
Sojo se
vedno bolj upošteva kot meso prihodnosti.