sobota, 30. april 2011

INVOLTINI DI MELANZANE CON MOZZARELLA (141)




ZAVITKI IZ JAJČEVCEV Z MOZZARELO

2 – 3 veliki jajčevci, 2 mozzarelli, 2 stroka česna, paradižnikova omaka (glej str. 75), sveža bazilika, origano, olje, sol.

Jajčevce olupite in jih narežite na rezine debele ½ cm. Posolite jih in obtežite, da izgubijo svojo tekočino. Na vsako rezino razmažite malo stisnjenega česna in rezino mozzarelle. Zvijte in pritrdite z zobotrebcem tako, da dobite zavitek. Zavitke zložite v namaščen pladenj. Pokrijte vse skupaj s paradižnikovo omako in posujte z origanom. Pecite 20 minut v vroči pečici. Preden postrežete posujte s svežo nasekljano baziliko.
Za prilogo pripravite krožnik solate ali kakšno drugo presno zelenjavo.


petek, 29. april 2011

INSALATA DI MELE E CAROTE CON GORGONZOLA (14o)





SOLATA IZ JABOLK IN KORENJA Z GORGONZOLO

30 dag nastrganega presnega korenja, 30 dag olupljenih jabolk brez jedra, 15 dag gorgonzole, limona, olje, sol.

V posodi za solato zmešajte nastrgano korenje, koščke jabolk in sir narezan na kocke. Zabelite z limono, oljem in solite.


četrtek, 28. april 2011

FORMAGGIO ALLA GRIGLIA (139)




SIR NA ŽARU

4 rezine sira Cacciocavallo, ali Provola dolce, debeline pribl. 1,5 cm.

Razpostavite rezine sira na ne preveč segreto rešetko in popecite po obeh straneh tako, da se segreje tudi v notranjosti, vendar ne prične kapljati. Vzemite ga z rešetke in takoj postrezite. Po želji lahko dopolnite sir z na tenke lističe narezanimi gojenimi gobami, nasekljanim peteršiljem, soljo in  kapljo olja.



sreda, 27. april 2011

CREMA DI MELANZANE CON RICOTTA PER L'ESTATE (138)






KREMA JAJČEVCEV S SKUTO
(Poletna jed)

4 jajčevci (pribl. ½ kg), 20 dag skute ali rikote ali Petit Suissa, 1 čebula, žlička origana, 2 -3 žlice jabolčnega kisa, žlica olivnega olja.

Jajčevce olupite in juh narežite na kocke. Kuhajte jih na nizkem ognju, v pokriti posodi skupaj s čebulo, narezano na rezine na 1 žlici olja. Ko se jajčevci skuhajo, dodajte origano, skuto, jabolčni kis in sol. Vse skupaj dobro premešajte. Preložite v posodo za solato in preden postrežete pustite stati nekaj časa v hladilniku.


torek, 26. april 2011

COSTE DI SEDANO CON GORGONZOLA (137)





STEBLA ZELENE Z GORGONZOLO

Nekaj belih in mehkih stebel zelene, gorgonzola ali kak drug bel sir (Ribiola, Petit Suisse...), ostra paprika v prahu, malo soli.

Premešajte papriko in sir, tako da nastane enotna krema. Z žličko napolnite s to kremo vdolbine v steblih zelene in jih za nekaj časa ohladite v hladilniku.



ponedeljek, 25. april 2011

I FORMAGGI (136)





Siri

Sir je kot jajce popolno, zdravo in hranljivo živilo.
Bogat je z beljakovinami, maščobami, mineralnimi solmi, predvsem s kalcijem in fosforjem ter z vitamini.
Zaradi visoke beljakovinske vrednosti se uporablja kot nadomestilo za meso.
Ker so siri bogati z maščobami naj bi se uživali samo 1 – 2 krat tedensko. Topljeni sirčki in podobno niso priporočljivi, saj so pridobljeni iz topljenja različnih vrst sirov in so obdelani z sredstvi za konzerviranje, ki vplivajo na presnovo kalcija in onemogočajo, da bi ga kosti absorbirale. Topljeni sirčki še posebej niso priporočljivi za otroke.
Najbolje je uživati sire, ki jih izdelujejo lokalni proizvajalci, saj ne vsebujejo konzervansov.
Med trdimi siri sta zaradi visoke hranilne vrednosti najbolj primerna parmezan in sir grana.
Priporočljivi so tudi nefermentirani beli siri (mozzarela, stracchino, skuta...kajmak).
V nadaljevanju so predstavljeni recepti s siri, ki jih lahko občasno uporabite. Vseeno je bolje uživati ne kuhan sir, saj se z gretjem sira pregrevajo tudi maščobe.

nedelja, 24. april 2011

COME FARE LO YOGURT IN CASA (135)




Priprava domačega jogurta

Zavrite 1 liter mleka. Ohladite jo na 37°C in v njem raztopite posodico jogurta z živimi fermenti ali pa vrečko živih fermentov, ki se kupijo v lekarni.
Pustite na toplem 6 – 7 ur.
Do porabe shranite v hladilniku.
Če si želite zagotoviti zanesljiv uspeh, so v prodaji na voljo posebne grelne posode.
Pri nekaterih jedeh lahko jogurt uporabite namesto smetane, saj je bolj zdrav in laže prebavljiv, vendar ga je potrebno dodati šele po kuhanju. 

sobota, 23. april 2011

LO YOGURT (134)





Jogurt

To živilo je pridelano iz mleka s procesom fermentacije živih bakterij (fermentov), ki so zelo pomembni za želodčno floro.
Poleg tega, da je bogat s fermenti, je bogat tudi z mlečno kislino, ki nastane v procesu fermentacije laktoze. Ta kislina blagodejno deluje na delovanje prebave.
Kot mleko, iz katerega je narejen, je tudi jogurt bogat z vitamini, mineralnimi solmi in beljakovinami.
Ker so zaradi procesa fermentacije beljakovine že delno prebavljene je laže prebavljiv kot mleko.
To živilo je primerno za vse in bi ga bilo potrebno uživati vsakodnevno.
Izbirajte jogurt z živimi fermenti, polnovreden in brez sadnih dodatkov. Najbolje bi bilo napraviti jogurt kar doma.

petek, 22. april 2011

IL LATTE E I SUOI DERIVATI (133)





MLEKO IN ŽIVILA MLEČNEGA IZVORA


Mleku je potrebno posvetiti posebno pozornost, saj je to živilo bogato z beljakovinami, visoke biološke vrednosti, višje tudi od mesa.
Je popolno živilo, saj poleg tega, da je bogato z beljakovinami, vsebuje sladkorje, maščobe, mineralne soli, predvsem kalcij in fosfor ter je vir mnogih vitaminov. V mleku so tudi mnogi encimi, ki so potrebni za prebavne procese.
Je popolnoma uravnoteženo živilo, vendar ga je potrebno uživati pasterizirano (ne prevreto). Mleko z dolgim rokom trajanja (UHT - sterilizirano) ni priporočljivo. Tovrstno mleko je zaradi posebne obdelave osiromašeno nekaterih sestavin: beljakovine so denaturirane, velik del encimov in vitaminov je uničen.
Tudi posnetega mleka, v kolikor nimate težav s holesterolom, se je potrebno izogibati, saj v njem ni v maščobah topnih vitaminov (A, D, E in K).

četrtek, 21. april 2011

DESSERT DI MELE ALLA MENTA (132)




JABOLČNI DESERT Z METO

1 kg jabolk, 12 suhih razkoščičenih sliv, 5 dag listov sveže mete, limona, med.

V malo vode pustite 5 minut vreti metine liste. Olupite jabolka, jih narežite na rezine in jih zložite v ponev. Čez jabolka polijte metin prevretek, dodajte nastrgano skorjico limone in kuhajte na nizkem ognju. Ko se jabolka skuhajo jih pretlačite v pire in prelijte z limoninim sokom. Posebej kuhajte slive tako, da čim bolj zmanjšate količino vode. Jabolčni pire razdelite v skodelice, v sredino vstavite po 3 slive in dokončajte z dodatkom medu. Postrezite toplo pozimi in hladno poleti.




sreda, 20. april 2011

INSALATA DI FRUTTA ALLA MESSICANA (131)




MEHIŠKA SADNA SOLATA

2 zrela avokada, 2 banani, ananas, grenivka, pomaranča, limona, žlica medu, žlica mletih orehov.

Olupite ananas in mu odstranite srž. Meso grenivke, ananasa in avokada narežite na kocke. Banane narežite na kolobarje. Ožmite limono in pomarančo. V pridobljenem soku raztopite med. Vse skupaj premešajte, postrezite v kelihe in okrasite z mletimi orehi.


torek, 19. april 2011

BANANE ALLA FIAMMA (13o)





RECEPTI



FLAMBIRANE BANANE

4 banane, sladkor, mleti mandlji ali orehi, kirsch ali konjak ali rum.

V posodi karamelizirajte malo sladkorja; pazite, da se ne prižge. Nanj zložite olupljene, po dolgem na pol prerezane banane. Na zmernem ognju jih porumenite in jih pokapajte po želji s konjakom, kirschem ali rumom. Z vžigalnikom prižgite hlape, pri čemer držite posodo nagnjeno. Čez banane potresite mandlje ali orehe. Postrezite toplo skupaj tekočino od kuhanja.

ponedeljek, 18. april 2011

FRUTTA E VERDURA CENTRIFUGATE (129)




Centrifugirano sadje in zelenjava

Predvsem v obdobjih okrevanja ali ko ni mogoče uživati svežega sadja in zelenjave ( pri osebah s hudim gastritisom ali koliko) se kot dodatek z zelenjavo priporoča uživanje centrifugiranih sokov iz svežega sadja in zelenjave. Ti sokovi se uživajo sveže pripravljeni in to v majhnih požirkih.
Takšen način uživanja sadja in zelenjave ima to prednost, da poveča izrabo presnih vrtnin brez da bi pretirano napolnil želodec.
Centrifugirani sokovi so primeren način za uživanje vrst zelenjave, ki so namenjene zdravljenju določenih bolezni, vendar se običajno uživajo kuhane.
Centrifugirani sokovi morajo biti sestavljeni iz najmanj treh vrst sadja in zelenjave npr.: jabolko, bučka in korenček; ali grozdje, špinača in zelena; ali paradižnik, repa in hruška...

nedelja, 17. april 2011

LA FRUTTA (128)





SADJE

Priporočljivo je uživati sveže, sezonsko in lokalno pridelano sadje. Izogibajte se sadju, ki ni sezonsko, saj je pridelano v rastlinjakih.
Izbirajte sadje, ki na izgled ni preveč atraktivno, saj je takšno zagotovo obdelano s posebnimi metodami vzgoje, kemičnimi gnojili in pesticidi, ki so škodljivi.
Sadja naj ne bi jedli skupaj z obroki, ampak kvečjemu pred obroki, s čemer se izognete fermentaciji v prebavilih.
Po obrokih torej sadja raje ne uživajte.

sobota, 16. april 2011

COMBINAZIONI DI VERDURE CRUDE IN INSALATA (127)





KOMBINACIJE PRESNIH ZELENJAV V SOLATI

V nadaljevanju so predstavljene odlične kombinacije presne zelenjave, ki jih po želji lahko zabelite/začinite z oljem, kisom, limono in soljo:

korenje – svež grah;
korenje – zelje – solata kapucinka;
zelena – paradižnik -  solata ali endivija;
zelena – rdeča pesa – črni koren – gobe;
paradižnik – kumare – koleraba (nadzemna);
paradižnik – sveže gobe;
kumare – hren – paradižnik;
kumare – koromač – koleraba (nadzemna);
zelje – paradižnik;
zelje – rdeča pesa – koromač.

petek, 15. april 2011

ZUCCHINE CRUDITE' (126)





BUČKE CRUDITÉ

6 zelo majhnih in zelo svežih bučk, 15 dag mletih orehov, limonin sok, kak list bazilike, olje, sol.

Bučke narežite na zelo tanke lističe, zabelite jih z oljem, sokom limone in rahlo solite. Premešajte. Preden postrežete dodajte še mlete orehe in zdrobljeno baziliko.

četrtek, 14. april 2011

SEDANO RAPA ALLA SLAVA (125)






GOMOLJNA ZELENA PO SLOVANSKO

20 dag gomoljne zelene, jabolko, 4 orehi, sok limone, 1 žlica olja, ščepec sladkorja, sol, jogurt (po želji).

Nastrgajte zeleno in jabolko, dodajte sok limone, sladkor, sol in olje; po želji pa še jogurt. Dobro premešajte in postrezite.



sreda, 13. april 2011

SEDANO ALLA LONGAROLA (124)






ZELENA LONGAROLA

1 steblasta zelena, 1 žlica olja, 1 strok česna, 3 fileti inčunov, 2 žlici kisa, sol.

Dobro operite stebla zelene. Narežite na rezine, dolge 6 cm in jih zložite v posodo za solato. Na zmeren ogenj postavite ponev z oljem in strt ali narezan česen. Ko česen prične dobivati barvo, odmaknite ponev z ognja in dodajte filete inčunov, da se razpustijo. Ponovno pristavite na ogenj in dodajte kis ter malo soli. Ko mešanica zavre, jo prelijte čez zeleno. Za kakšno minuto pokrijte in postrezite.


torek, 12. april 2011

POMODORI "ROSALBA" (123)





PARADIŽNIKI ''ROSALBA''

4 veliki zreli paradižniki, 6 dag čebulic, 8 dag zelenih oliv, 4 žlice olja, 12 kaper v slanici, bazilika, sol.

Vodoravno razpolovite paradižnike, jih rahlo potlačite, da izpustijo tekočino in semena. Solite jih in potresite s nasekljanimi čebulicami, olivami in kaprami. Polijte z malo olja in postrezite.

ponedeljek, 11. april 2011

POMODORI RIPIENI (122)






POLNJENI PARADIŽNIKI

4 veliki zreli paradižniki, 6 dag čebulic (šalotke), 8 dag zelenih oliv, 4 žlice olja, 12 kaper v slanici, bazilika, sol.

Paradižnike prerežite vodoravno na polovice in jih nežno potlačite, da odstranite semena in tekočino. Čez njih posujte drobljeno baziliko, čebulice in olive. Solite in zabelite z oljem.

nedelja, 10. april 2011

POMODORI ALLA SEMPLICE (121)




PREPROSTA PARADIŽNIKOVA SOLATA

4 veliki ne preveč zreli paradižniki, 1 vejica bazilike, 1 dober ščepec origana, olje, sol.

Paradižnike prerežite vodoravno na polovice in jih nežno potlačite, da odstranite semena in tekočino. Solite in jih posujte z mešanico drobljene bazilike in origana. Pokapajte z oljem, solite in postrezite.


sobota, 9. april 2011

LATTUGA, INDIVIA, CICORIA CON SALSA FRANCESE (12o)





ZELENA SOLATA, ENDIVIJA, CIKORIJA V FRANCOSKI OMAKI

20 dag listov solate, 20 dag paradižnika, kakšen list bazilike, 2 žlici olja, jabolčni kis, sol.

Očistite, osušite in narežite solato in paradižnike, iz katerih ste odstranili tekočino in semena. Zelenjavo združite v posodi za solato in zabelite z oljem, kisom, soljo, baziliko in origanom.

petek, 8. april 2011

LATTUGA E POMODORO ALL'AGRO (119)




KISANA SOLATA S PARADIŽNIKOM

20 dag listov solate, 20 dag paradižnika, kak list bazilike, origano, 2 žlici olja, jabolčni kis, sol.

Očistite in osušite solato in paradižnike, katerim ste odstranili semena in rastlinske sokove. V posodo za solato naložite vso zelenjavo in jo zabelite z oljem, kisom, baziliko in origanom; solite.


četrtek, 7. april 2011

INSALATA TUTTA VERDURE (118)





SOLATA VSEH ZELENJAV

Solata (ali endivija ali cikorija), špinača, cvetača (nekaj cvetov), čebula narezana na kolobarje, kak listič bazilike, kak listič sveže mete in peteršilja, redkvice, korenje, kumara narezana na kolobarje; paprika, zelena, koromač, na rezine narezani paradižniki.
Za omako: zdrobljen česen, gorčica, jabolčni kis, olje, sol.

V posodi za solato zmešajte česen, gorčico, kis, olje in malo soli. Dodajte vso skrbno oprano zelenjavo, premešajte in postrezite.

sreda, 6. april 2011

INSALATA RUSTICA (117)





KMEČKA SOLATA

1 glava solate, 1 čebula (po želji), 3 korenja, 3 stebla steblaste zelene, 1 paprika, 15 dag gorgonzole ali kakega drugega belega sira, rezine kruha za toast, olje, sol.

Olupite in dobro operite zelenjavo. Obložite skledo za solato z listi solate; najprej položite večje liste in potem v plasteh notranje. Na ''posteljico'' naložite nastrgano korenje, papriko narezano na lističe, zeleno na rezine, oluščeno čebulo narezano na čim bolj tanke kolobarje, kose kruha za toast narezanega na kocke in vse skupaj nekaj minut  grejte v pečici na 200°C. Siru odstranite skorjo in ga pretlačite z vilico; dodajajte po kakšno kapljo olja in zmešajte, da postane kremast. Solite. S to kremo prelijte solato in postrezite.


torek, 5. april 2011

INSALATA DIVERTENTE (115)





ZABAVNA SOLATA

1 rdeča paprika, 1 rumena paprika, 20 dag kuhanega in narezanega fižola, 20 dag kuhanega graha, 30 dag presnih bučk, narezanih na tanke kolobarčke, 4 srednji paradižniki narezani na rezine, 1 kumara, 16 črnih oliv, zelena solata, redkvice narezane ''na rožo'' za okras, limonov sok ali kis, olje, sol.

Paprike pecite v pečici 20 minut na 200°C; ohladite jih, olupite in narežite na lističe. Olupite in narežite na koščke kumaro. Izmenično naložite v stekleno skledo vso zelenjavo. Zaključite z rdečo redkvico. Preden postrežete, zabelite z oljem, limonovim sokom ali kisom in solite ter poprajte.
OPOMBA: Če so paprike, grah in fižol mehki in sveži jih lahko pustite surove.


ponedeljek, 4. april 2011

INSALATA GRECA (116)




GRŠKA SOLATA

2 kumari, 2 zrela paradižnika, 2 papriki ( ena rumena, ena rdeča), 1 sladka rdeča čebula, 1 strok česna, 10 dag črnih oliv brez koščic, 10 dag svežega belega sira (fetaki ali rikota), olje, origano, sol.

Narežite zelenjave in jih v skledi zmešajte s sirom narezanim na kocke. Zabelite z origanom in oljem ter solite.

nedelja, 3. april 2011

INSALATA DI VERDURE CRUDE (114)




SOLATA IZ PRESNIH ZELENJAV


10 dag artičok, 10 dag korenja, 10 dag koromača, 10 dag paradižnika, 2 žlici olja, 2 žlici limonovega soka, sol.

Vso zelenjavo narežite na čim bolj tanke rezine in zabelite tik pred uporabo.

sobota, 2. april 2011

INSALATA DI MELE E CAROTE (113)




SOLATA IZ JABOLK IN KORENJA

3 velika jabolka, 4 korenja, 2 žlici jogurta, 4 žlice majoneze, 10 orehov, ½ stroka česna, sol.

Olupite jabolka; operite in ostrgajte korenje in ga narežite čim bolj na tenke rezine. Zabelite z majonezo in jogurtom, solite in na koncu dodajte še očiščene orehe ter strt česen.


petek, 1. april 2011

INSALATA DI MELE ALLE NOCI (112)





JABOLČNA SOLATA Z OREHI

3 nesladka jabolka, 1 gomolj zelene, nekaj orehov, majoneza,1 smetana, limona

Očistite zeleno in ji odstranite vse vlaknate dele. Narežite jo na koščke. Jabolka olupite in jih natežite na rezine; pokapajte jih s sokom limone. V skodelo naložite jabolka, zeleno in očiščene orehe. Zabelite z majonezo, razredčeno s tekočo smetano.
1 Glej str. 76 ''Majoneza brez jajc''




četrtek, 31. marec 2011

INSALATA DI CICORIA (111)





SOLATA IZ CIKORIJE

½ kg cikorije, čebulne rezine, jabolčni kis, olje, sol.

Cikorijo operite in na tanko narežite. Zabelite kot solato in postrezite.
Odlična z zakrknjenimi jajci.


sreda, 30. marec 2011

INSALATA DI CAVOLO BIANCO E CAROTE (11o)





SOLATA IZ ZELJA IN KORENJA


40 dag zelja, 40 dag korenja, 2 stroka česna, jabolčni kis, olje, sol.

Na tanko narežite zeljne liste, naribajte korenje, zdrobite česen. Vse skupaj zmešajte in zabelite z oljem kisom in soljo.



torek, 29. marec 2011

INSALATA ARCOBALENO (1o9)





SOLATA MAVRICA

1 glavico solate, 2 jabolka, 2 mlada korenja, 2 jedra artičoke, 1 rdeča pesa, kis, olje, sol.

Očistite solato in jo zložite na dno posode za solato. Olupite in narežite jabolka na rezine. Na tanko narežite ostale sestavine. Vse skupaj zložite na solato in zabelite s polivko, mešanico kisa, olja in soli.



ponedeljek, 28. marec 2011

MISTO DI VERDURE E MELE (1o8)





MEŠANICA JABOLK IN ZELENJAVE

½ kg špinače, 2 paradižnika, 3 jabolka reneta, 20 dag gojenih gob, 1 dlan rozin, limona, olje, sol.

Očistite špinačo in jo dajte v skledo za solato, skupaj z gobami, paradižniki in jabolki narezanimi na lističe. Dodajte še rozine, ki ste ji prej namočili v topli vodi. Zamešajte olje, limonin sok in sol. Solato zabelite s to polivko. Po želji lahko dodate še kakšno kapljo pikantnega olja.


nedelja, 27. marec 2011

CRUDITÀ TRICOLORE (1o7)





PRESNO V TREH BARVAH

Na tenko narezane surove artičoke, steblasta zelena narezana na lističe, redkvice narezane na krhlje, olje, sol.

V skledo za solato nalijte olje in kakšno kapljo pikantnega olja1 (po želji).  Zelenjavo operite in narežite ter prelijte s tem prelivom. Postrezite.
1 Glej str. 30 ''Kako se pripravi pikantno olje'''




sobota, 26. marec 2011

CAVOLO E MELE IN INSALATA (1o6)





ZELJE Z JABOLKI V SOLATI

½ zeljnate glave v listih, 3 jabolka, 10 gad očiščenih orehov, 1 limona, olje, sol.

Obrežite, operite in odcedite zelje. Narežite ga na tanko in ga dajte v posodo za solato. Jabolka olupite, očistite jedra in jih narežite na rezine; pokapajte z limonovim sokom, da ne potemnijo. Pomešajte skupaj z zeljem in dodajte grobo nasekljane orehe, zabelite z oljem , soljo in ostankom limoninega soka.


petek, 25. marec 2011

CAROTE ALL'AGLIO E LIMONE (1o5)




RECEPTI

KORENJE S ČESNOM IN LIMONO

60 dag korenja, 1-2 stroka česna, nasekljan peteršilj, limona.

Naribajte korenje. V skledi za solato premešajte sok limone, česen, nasekljan peteršilj in malo soli. To omako zmešajte s korenjem in postrezite. Olje ni potrebno.


četrtek, 24. marec 2011

COME SI PREPARA L'OLIO AL PEPERONCINO (1o4)




Kako se pripravi pikantno olje

Z litrom ekstra deviškega olivnega olja prelijte 10 velikih posušenih, na centimeter narezanih pekočih paprik skupaj s semeni. Pustite počivati 15 dni pri čemet 2-3 krat dnevno obrnite steklenico. Po 15 dneh uporabljate olje, brez precejanja, za zabelo zelenjave, solat, mineštre, testenin, stročnic...

sreda, 23. marec 2011

COME SPELLARE I POMODORI (1o3)




Kako olupiti paradižnik

Dovolj je potopiti zrele in oprane paradižnike za kakšno sekundo v vrelo vodi. Zarežite v kožico po dolgem; zlahka se odstrani v enem kosu. 

torek, 22. marec 2011

LE VERDURE CRUDE (1o2)




PRESNA ZELENJAVA

Presna zelenjava si zasluži posebno pozornost in ne bi smela nikdar manjkati na dnevnem jedilniku.
Presna zelenjava, kot tudi presno sadje, je nujno potrebna za zdravo in popolno prehrano, saj je bogata z vitamini, oligo-elementi, mineralnimi solmi, klorofilom...
Med postopkom kuhanja mnoge od teh snovi izgubijo svoje lastnosti.
Presno zelenjavo je potrebno uživati pred obrokoma, kot ''predjed'' kosilu in večerji.
Zmerom bi bilo potrebno streči mešane krožnike zelenjave na primer: korenik (korenje, redkvice, gomolj zelene...), natja in listja (špinača, solata, cikorija, blitva..) in cvetov ter sadežev (cvetača, brokoli, bučke, kumarice...)
Lahko jih zabelite z ekstra deviškim olivnim oljem, z limonovim sokom, s kakšno olivo, raznimi oreščki...
Zelenjavo se vedno nareže na ne premajhne kose tik preden se jo postreže. To če posebej velja za drobno narezano in ribano zelenjavo, saj ob stiku z zrakom izgubljajo dragocene snovi.
Vso zelenjavo, razen krompirja, jajčevcev in špargljev lahko jemo surovo.
Presna zelenjava je v primerjavi s toplotno obdelano laže prebavljiva in ima boljše zdravilne lastnosti, saj so njihovi fito-kompleksi nespremenjeni.



ponedeljek, 21. marec 2011

RATATOUILLE À LA NIÇOISE (1o1)






RATATOUILLE NA NIŠKI NAČIN

1 velika čebula, 1 paprika, 2 jajčevca, 3 bučke, 4 paradižniki, 2 žlici olja, 1 strok česna, rožmarin ali timijan, sol.

Očistite zelenjavo in jo narežite na kosce. popražite čebulo na malo olja in dodajajte zelenjavo po naslednjem vrstnem redu: paprika, jajčevca, bučke. Potem dodajte paradižnike, česen, rožmarin ali timijan. Pražite1 na nizkem ognju pribl. 30 minut. Če se med kuhanjem zelenjava preveč osuši in je nevarno, da bi se zažgala, dodajte malo vode. Da bi se zelenjava lepo kuhala v lastnem soku in ne bi bilo potrebno dodajati vodo, je potrebno, da je ogenj dovolj šibek. Po koncu kuhanja dodajte surovo olje in postrezite toplo.
1 Glej str. 13 ''Praženje zelenjave''

nedelja, 20. marec 2011

MISTO DI VERDURE IN UMIDO (1oo)






DUŠENA ZELENJAVA

3 rumene in rdeče paprike, 3 srednje veliki paradižniki, 4 bučke, 2 jajčevca, 2 korenja, 1 žlica svežega graha, 2 krompirja, 3 stroki česna, peteršilj, origano, majaron, 2 žlici olja, sol.

Čebulo, narezano na lističe popražite1 v ponvi na malo olja. Dodajte narezane paprike in mešajte. Potem dodajte preostalo zelenjavo narezano na kocke. Na zmernem ognju kuhajte 30 minut. Med kuhanjem po potrebi dodajte kakšno žlico vode. Ko je zelenjava že skoraj skuhana dodajte začimbe: origano, majaron, in nasekljan peteršilj. Preden postrežete zabelite z malo surovega olja in po želji dodajte drobljeno pekočo papriko.
1 Glej str. 13 ''Praženje zelenjave''


sobota, 19. marec 2011

ZUCCHINE IN PASTELLA (o99)





BUČKE V PIVSKEM TESTU

80 dag bučk, 10 dag moke, ½ stekleničke piva (1,5 dcl), dlan bazilike in peteršilja, olje, sol.

Bučke olupite, operite, osušite in jih narežite na rezine. V skodeli zmešajte moko s pivom in malo soli; nastati mora enotno in mehko testo, ki ga pustite počivati kakih 10 minut. Medtem nasekljajte peteršilj in baziliko. Pred cvrtjem povaljajte bučke v testu in v mešanici zelišč. Po nekaj bučk naenkrat dodajajte v olje za cvrtje.1 Hrustljave ocvrtke dobro odcedite na kuhinjskem papirju, solite in postrezite še toplo.
1 Glej str. 47 ''Kako cvreti ribe''

petek, 18. marec 2011

ZUCCHINE AL FUNGHETTO TRIFOLATE (o98)




PRAŽENE BUČKE


Glej str. 13 ''Praženje zelenjave''