MESO
Meso –
čeprav je to lahko živilo, polno beljakovin, ni primerno ta vsakodnevno
običajno uživanje. Za to sta dva razloga: prvi je, da je meso bogato z
nasičenimi maščobami in drugi, ker med procesom prebave in razgradnje lahko
nastajajo strupene snovi, katerim se pripisujejo rakotvorne lastnosti.
Meso
lahko tudi poslabša ali povzroča razne bolezni kot so: artroza, artritis, čir
na dvanajsterniku, jetrne bolezni...
Meso je
torej priporočljivo umestiti na jedilnik (predvsem bele vrste mesa kot zajec,
piščanec...) 1 – 2 krat tedensko, potrebo organizma po beljakovinah pa
zadovoljiti z ribami, siri, jajci in rastlinskimi beljakovinami, s katerimi so
zelo bogata še posebej žita in stročnice.
V
nasprotju s tem, kar se na splošno misli, dnevna uporaba mesa ni primerna niti
za shujševalne kure, saj je meso bogato z maščobami, ki se nalagajo in
povzročajo povečanje telesne teže.
Da bi
zadovoljili potrebe po beljakovinah in hkrati zmanjšati porabo mesa, predlagamo
naslednji tedenski program prehrane:
ponedeljek stročnice
torek riba ali
sir
sreda jajca
četrtek stročnice
petek riba
sobota sir
nedelja meso
Ni komentarjev:
Objavite komentar