nedelja, 26. junij 2011

I LEGUMI (198)





STROČNICE

Posušene stročnice (leča, fižol, bob, čičerika, soja...) so živila z visoko hranilno vrednostjo.
Vsebujejo toliko beljakovin kot meso. Bogate so z mineralnimi solmi: kalcijem, fosforjem, predvsem pa z železom.
Če jih uporabite skupaj z žitaricami, predstavljajo popolno živilo s kalorično vrednostjo, ki je skoraj takšna, kot jo ima meso. Okusen krožnik riža in leče ali testenin s fižolom, ostane še vedno odličen obrok.
Žal se posušene stročnice kot je fižol, bob, čičerika, soja...bolj redko znajdejo na naši mizi.
Priporočljivo pa je, da stročnice uživamo namesto mesa vsaj 2 krat tedensko.
Res je, da včasih lahko povzročajo nastajanje plina v prebavilih (napenjanje), čemur se lahko izognete tako, da jih kuhate skupaj s 3 – 4 listi lovora ali pa jih pripravite v obliki pireja, pri čimer odstranite z lupino tudi celulozo, ki povzroča fermentacijo v prebavilih in povečano nastajanje plinov.
Med stročnicami bi morala posebno mesto zavzemati soja. To je popolno živilo, energijsko, uravnovešeno in zdravo. Je lahko prebavljiva. Je bogata z beljakovinami – celo bolj od mesa – z nenasičenimi maščobami, z vitamini in minerali, predvsem pa z lecitinom, ki je fosfolipid in je učinkovit pri terapijah proti visokemu holesterolu.
Sojo se vedno bolj upošteva kot meso prihodnosti.






Ni komentarjev: