torek, 28. junij 2011

FAVE ALL'EGIZIANA IN 4 MANIERE (2oo)






BOB PO EGIPČANSKO NA 4 NAČINE

PRIPRAVA BOBA – OSNOVNI RECEPT

Bob namočite čez noč. Za 4 osebe sta potrebna 2 kozarca suhega boba: kuha se v veliko vode pribl. 2 uri (če bob ni letošnji, lahko tudi več). Soli se proti koncu kuhe.  Brozge raje ne zavrzite, saj se jo v nekaterih receptih dodaja, da bob ni preveč suh; če jo je dovolj, jo lahko uporabite za pripravo mineštre.

Prvi način – preprost
Kuhan bob odcedite, vendar pustite malo brozge. Zabelite z oljem in z limono (ali z jabolčnim kisom). Solite po potrebi, saj je bil bob soljen že med kuho.

Drugi način
Čebulo popražite na malo olja, da postekleni. Dodajte 2 paradižnika, narezana na kocke, slabe ½ žličke kumine v prahu, ščepec mlete ostre paprike in po potrebi sol. Pražite 2 minuti in dodajte še surovo olje. Nastalo polivko prelijte čez skuhan in odcejen bob. Dobro premešajte.

Tretji način – poletni
Pripravite omako iz: 3 žlic sezamovega olja, 1 limone, 3 strokov zdrobljenega česna. Dodajte narezan regrat in 1 – 2 paradižnika narezana na kockice. Po potrebi solite. S to polivko zabelite skuhan in odcejen bob in postrezite še mlačno.

Četrti način
Bob pretlačite (lahko v mešalniku ali s paličnim mešalnikom). Na malo olja popražite 4 stroke česna, žličko arabskega peteršilja (koriander) v prahu, slabe ½ žličke kumine v prahu, ščepec ostre mlete paprike, 1 oreh masla in po potrebi sol. To omako vmešajte v pire iz boba in po potrebi dodajte malo brozge od kuhe boba, s čemer boste pire zmehčali. Postrezite s solato.



Ni komentarjev: