BOB PO
EGIPČANSKO NA 4 NAČINE
PRIPRAVA
BOBA – OSNOVNI RECEPT
Bob
namočite čez noč. Za 4 osebe sta potrebna 2 kozarca suhega boba: kuha se v
veliko vode pribl. 2 uri (če bob ni letošnji, lahko tudi več). Soli se proti
koncu kuhe. Brozge raje ne zavrzite, saj
se jo v nekaterih receptih dodaja, da bob ni preveč suh; če jo je dovolj, jo
lahko uporabite za pripravo mineštre.
Prvi
način – preprost
Kuhan
bob odcedite, vendar pustite malo brozge. Zabelite z oljem in z limono (ali z
jabolčnim kisom). Solite po potrebi, saj je bil bob soljen že med kuho.
Drugi
način
Čebulo
popražite na malo olja, da postekleni. Dodajte 2 paradižnika, narezana na
kocke, slabe ½ žličke kumine v prahu, ščepec mlete ostre paprike in po potrebi
sol. Pražite 2 minuti in dodajte še surovo olje. Nastalo polivko prelijte čez
skuhan in odcejen bob. Dobro premešajte.
Tretji
način – poletni
Pripravite
omako iz: 3 žlic sezamovega olja, 1 limone, 3 strokov zdrobljenega česna.
Dodajte narezan regrat in 1 – 2 paradižnika narezana na kockice. Po potrebi
solite. S to polivko zabelite skuhan in odcejen bob in postrezite še mlačno.
Četrti
način
Bob
pretlačite (lahko v mešalniku ali s paličnim mešalnikom). Na malo olja
popražite 4 stroke česna, žličko arabskega peteršilja (koriander) v prahu,
slabe ½ žličke kumine v prahu, ščepec ostre mlete paprike, 1 oreh masla in po
potrebi sol. To omako vmešajte v pire iz boba in po potrebi dodajte malo brozge
od kuhe boba, s čemer boste pire zmehčali. Postrezite s solato.
Ni komentarjev:
Objavite komentar