KRUH, PICE,
SLANE TORTE...
POLNOZRNATI
KRUH
50 dag polnozrnate moke, 20 g pivskega kvasa, mlačna voda,
olje, sol.
Raztopite
pivski kvas v topli vodi skopaj s par žlicami moke. Napravite testeno kroglico
in jo pokrito pustite kakšnih 20 minut na toplem mestu. Preostalo moko dajte v
posodo za mesenje. Vanjo dodajte preostanek tople vode, v kateri ste raztopili
sol. Mesite energično v hitrem ritmu neprekinjeno vsaj 10 minut. Med mesenjem
dodajte vzhajano kroglico. Ko testo postane elastično in mehko, ga zavijte v
pomokano kuhinjsko krpo in dobro pokrijte z volnenim pokrivalom. Naj tako
počiva vsaj 1 uro. Testo oblikujte po želji in ga dajte v naoljeni in z
drobtinami posut pekač. Pekač vložite v zelo vročo pečico in ga tako pecite
pribl. 20 minut. Potem do konca peke temperaturo znižajte. Pečenost preverite z
zobotrebcem ali s paličico za ražnjiče.
Ni komentarjev:
Objavite komentar