nedelja, 31. julij 2011

GNOCCHI VERDI ALLA TRENTINA (233)





ZELENJI NJOKI PO TRIDENTSKO

1 kg špinače, 5-6 kosov starega kruha, 3 jajca, 4-5 žlic pšenične moke. Za omako: čebula, žajbelj, riban sir, olje, sol.

Kruh namočite v toplo mleko ali vodo. Skuhajte špinačo1. Ko je skuhana, jo ožmite in pretlačite skozi tlačilko za zelenjavo. Zmešajte namočen kruh, špinačo, cela jajca, moko in malo soli in vse skupaj dobro premešajte. Če je mešanica premehka, dodajte malo drobtin. V velikem loncu zavrite precej vode. Ko prične vreti, jo solite. Vanjo dodajajte po žlicah vse testo2. Da bi posamezne njoke odstranili z žlice, mora biti le-ta vedno mokra ali pa si lahko pomagate z drugo žlico s katero z žlice postrgate njoke v vodo. Ko njoki priplavajo na površino, jih pazljivo odcedite na cedilki. V skledo za juho jih zložite po plasteh. Vsako plast zabelite z oljem, čebulo, žajbljem in pošteno količino ribanega sira. Lahko dodate katerokoli polivko za testenine.
1 Glej str. 12 ''Kuhanje zelenjave''
Lahko se zgodi, da se njoki v vodi razpustijo. Koristno je najprej narediti preizkus, tako da v vrelo vodo vržete en njok; če razpade, dodajte testu še krušnih drobtin.


Ni komentarjev: