sreda, 6. julij 2011

I CEREALI (2o8)





ŽITARICE

Med žitaricami (oves, koruza ječmen, riž, rž...) je najbolj pomembna pšenica, ki jo kličejo kraljica žitaric.
Polnozrnate žitarice in njihovi izdelki: moka, testenine, kruh..., so živila bogata s škrobom in zalagajo organizem z energijo, ki se sprošča počasi.
Škrob pa ni edina snov, ki jo vsebujejo žitarice. Polnozrnate žitarice, ki vsebujejo kalčke in otrobe, imajo poleg škroba še druge bistvene elemente: beljakovine, poli-nenasičene rastlinske maščobe, vitamine, mineralne soli, oligo-elemente, encime.
Zaradi naštetega so polnozrnate žitarice dragocene in koristne za zdravje, tiste očiščene, brez otrobov, pa so za  prehranjevanje revne, saj vsebujejo zgolj škrob.
Če je le mogoče, je priporočljivo vedno uporabljati polnozrnate izdelke iz žitaric: neobdelan riž z luščino, polnozrnati kruh, testenine iz polnozrnate moke...

Ni komentarjev: