ponedeljek, 10. januar 2011

COME LAVARE LE VERDURE (o31)







Kako prati zelenjavo


Ker zelenjave rastejo v zemlji, obstaja zmerom nevarnost, da so umazana. Pred uporabo jih je zato potrebno dobro oprati, še posebej tiste, ki jih uživamo surove.
Preden zelenjavo operemo, jo olupimo in obrežemo tako, da ohranimo čim več zelenih listov, ki so še posebej bogati  z vitamini in mineralnimi solmi.
Pomembno je, da zelenjave ne režemo in lomimo med pranjem, saj so mnoge snovi, kot so minerali in vitamini vodotopni in se tako izperejo. Iz istega razloga ne puščajmo zelenjave namočene v vodi, razen v tropskih deželah, kjer jih je potrebno razkužiti.
Če tekoča pitna voda ni na voljo, jo operemo najmanj trikrat v pitni ali prevreti vodi.
V vročih deželah je možno, da so zelenjave okužene z jajčeci črvov ali drugih parazitov.
Da bi odstranili jajčeca je zelenjavo potrebno oprati v slani vodi (ena pest soli na 5 litrov vode). V takšni raztopini razpade albuminska plast, pod katero se nahajajo jajčeca. S spiranjem jih popolnoma odstranimo.
Bakterije, bakterije koli, plesni se lahko odstranijo s citronsko kislino (limona) ali s kisom. Potem, ko smo sprali zemljo, pustimo zelenjavo, še posebej zeleno listno, za 15 minut v raztopini 60 gramov citronske kisline v litru vode. Potem dobro speremo po tekočo vodo ali trikrat operemo v prevreti vodi.
Raztopino se lahko filtrira in uporabi še 3-4 krat.
Gomolje in zelenjavo v sadežih ( koren zelene, rumeno korenje, črni koren, kumarice, paprika, paradižnik...) se za 10 sekund potopi v vrelo vodo, tako, da bodo uničeni vsi mikroorganizmi, notranjost pa bo vseeno ostala surova.
Da bi preprečili vnetja zaradi amebe, je dovolj potopiti zelenjavo v raztopino 5 gramov natrijevega klorida na liter vode. Sprati v vreli vodi, da se sperejo vse sledi natrijevega klorida.
Teh pravil se je potrebno držati pri zelenjavi, ki se uživajo surova. Pri kuhani zelenjavi se mikroorganizmi uničijo med postopkom kuhanja.

Ni komentarjev: