ZELENA SOLATA
NA MASLU
4
glavice zelene solate, 2 žlice olja, 15 g masla, malce sladkorja, popečeni kruh
(ali prepečenec), malo suhega belega vina, sol.
Očistite
in operite solato. Celo glavo kuhajte pribl. 10 minut v vreli, slani vodi1 Odcedite in glave narežite na
četrtine. V loncu raztopite polovico masla in olja ter dodajte solato. Solite
in rahlo sladkajte, komaj pokrijte z mešanico vode in vina. Na zmernem ognju
kuhajte, dokler se trši deli ne zmehčajo. Solato zložite na pladenj. Do konca
pokuhajte z ostankom masla in olja ter prelijte s to polivko solato. Postrezite
s popečenim kruhom.
1
Glej
str. 12 ''Kuhanje zelenjave''
SLOVARČEK:
lattuga: endivija; tudi ločika; vrtna solata
Endivija (Cichorium endivia) spada v isti rod kot radič, na katerega spominja s svojim grenkim okusom, čeprav je njen izgled bolj podoben solati. Poleg hranilne vrednosti, predvsem njenih zelenih listov, je znan tudi ugoden vpliv endivije na jetra in izločanje žolča. ( za gojenje iz izbiro vrste endivije je več napisanega na: http://www.kalia.si/sl/clanki/clanki/zelenjavni-vrt/579-endivija )
--------------------------------------------------
Navadna gorska ločika (Cicerbita alpina) raste na vlažnih legah više v gorah (našli smo jo na Poreznu in Snežniku); cveti od junija do septembra. Koški jo uvrščajo med radičevke. Od potrošnika, ki ima ravno tako modre cvetove, jo loči oblika socvetja – koški rastejo v zgoščenih grozdih na vrhu do 2 m visokega stebla.
Ni komentarjev:
Objavite komentar