Siri
Sir je
kot jajce popolno, zdravo in hranljivo živilo.
Bogat
je z beljakovinami, maščobami, mineralnimi solmi, predvsem s kalcijem in
fosforjem ter z vitamini.
Zaradi
visoke beljakovinske vrednosti se uporablja kot nadomestilo za meso.
Ker so
siri bogati z maščobami naj bi se uživali samo 1 – 2 krat tedensko. Topljeni
sirčki in podobno niso priporočljivi, saj so pridobljeni iz topljenja različnih
vrst sirov in so obdelani z sredstvi za konzerviranje, ki vplivajo na presnovo
kalcija in onemogočajo, da bi ga kosti absorbirale. Topljeni sirčki še posebej
niso priporočljivi za otroke.
Najbolje
je uživati sire, ki jih izdelujejo lokalni proizvajalci, saj ne vsebujejo
konzervansov.
Med
trdimi siri sta zaradi visoke hranilne vrednosti najbolj primerna parmezan in
sir grana.
Priporočljivi
so tudi nefermentirani beli siri (mozzarela, stracchino, skuta...kajmak).
V
nadaljevanju so predstavljeni recepti s siri, ki jih lahko občasno uporabite.
Vseeno je bolje uživati ne kuhan sir, saj se z gretjem sira pregrevajo tudi
maščobe.
Ni komentarjev:
Objavite komentar