ponedeljek, 25. april 2011

I FORMAGGI (136)





Siri

Sir je kot jajce popolno, zdravo in hranljivo živilo.
Bogat je z beljakovinami, maščobami, mineralnimi solmi, predvsem s kalcijem in fosforjem ter z vitamini.
Zaradi visoke beljakovinske vrednosti se uporablja kot nadomestilo za meso.
Ker so siri bogati z maščobami naj bi se uživali samo 1 – 2 krat tedensko. Topljeni sirčki in podobno niso priporočljivi, saj so pridobljeni iz topljenja različnih vrst sirov in so obdelani z sredstvi za konzerviranje, ki vplivajo na presnovo kalcija in onemogočajo, da bi ga kosti absorbirale. Topljeni sirčki še posebej niso priporočljivi za otroke.
Najbolje je uživati sire, ki jih izdelujejo lokalni proizvajalci, saj ne vsebujejo konzervansov.
Med trdimi siri sta zaradi visoke hranilne vrednosti najbolj primerna parmezan in sir grana.
Priporočljivi so tudi nefermentirani beli siri (mozzarela, stracchino, skuta...kajmak).
V nadaljevanju so predstavljeni recepti s siri, ki jih lahko občasno uporabite. Vseeno je bolje uživati ne kuhan sir, saj se z gretjem sira pregrevajo tudi maščobe.

Ni komentarjev: