MLEKO IN ŽIVILA
MLEČNEGA IZVORA
Mleku
je potrebno posvetiti posebno pozornost, saj je to živilo bogato z
beljakovinami, visoke biološke vrednosti, višje tudi od mesa.
Je
popolno živilo, saj poleg tega, da je bogato z beljakovinami, vsebuje
sladkorje, maščobe, mineralne soli, predvsem kalcij in fosfor ter je vir mnogih
vitaminov. V mleku so tudi mnogi encimi, ki so potrebni za prebavne procese.
Je
popolnoma uravnoteženo živilo, vendar ga je potrebno uživati pasterizirano (ne
prevreto). Mleko z dolgim rokom trajanja (UHT - sterilizirano) ni
priporočljivo. Tovrstno mleko je zaradi posebne obdelave osiromašeno nekaterih
sestavin: beljakovine so denaturirane, velik del encimov in vitaminov je
uničen.
Tudi
posnetega mleka, v kolikor nimate težav s holesterolom, se je potrebno
izogibati, saj v njem ni v maščobah topnih vitaminov (A, D, E in K).
Ni komentarjev:
Objavite komentar