petek, 22. april 2011

IL LATTE E I SUOI DERIVATI (133)





MLEKO IN ŽIVILA MLEČNEGA IZVORA


Mleku je potrebno posvetiti posebno pozornost, saj je to živilo bogato z beljakovinami, visoke biološke vrednosti, višje tudi od mesa.
Je popolno živilo, saj poleg tega, da je bogato z beljakovinami, vsebuje sladkorje, maščobe, mineralne soli, predvsem kalcij in fosfor ter je vir mnogih vitaminov. V mleku so tudi mnogi encimi, ki so potrebni za prebavne procese.
Je popolnoma uravnoteženo živilo, vendar ga je potrebno uživati pasterizirano (ne prevreto). Mleko z dolgim rokom trajanja (UHT - sterilizirano) ni priporočljivo. Tovrstno mleko je zaradi posebne obdelave osiromašeno nekaterih sestavin: beljakovine so denaturirane, velik del encimov in vitaminov je uničen.
Tudi posnetega mleka, v kolikor nimate težav s holesterolom, se je potrebno izogibati, saj v njem ni v maščobah topnih vitaminov (A, D, E in K).

Ni komentarjev: