petek, 31. december 2010

I GRASSI (o21)






Maščobe

Namesto maščob, kot so maslo, svinjska mast, loj in margarina je bolje uporabiti ekstra deviško olivno olje.
Obstajata namreč dve vrsti maščob: nasičene in nenasičene.
Nasičene maščobe se v glavnem nahajajo v maslu, svinjski masti, v loju, v trdni margarini, v mesu in v mlečnih izdelkih.
Nenasičene maščobe pa najdemo v rastlinskih oljih kot: ekstra deviško olivno olje, olje iz soje, ribje olje...
Nasičene maščobe izgorevajo v procesu prebave in povečujejo raven holesterola v krvi; nenasičene pa nasprotno pomagajo pri zniževanju holesterola. Dobra navada je zmanjšati celotni vnos maščob in čimbolj je to mogoče, zmanjšati vnos živil, ki vsebujejo nasičene maščobe in jih nadomestiti z rastlinskimi olji,  predvsem z ekstra deviškim olivnim in sojinim, ki sta še posebej bogati z nenasičenimi maščobami.
Vedno je priporočljivo uporabljati surova olja. S pregrevanjem postaja tudi rastlinsko olje nasičeno. Zato se izogibajte cvrtja in čeprav najdete na 74 strani recept, se ga poslužujte čimbolj redko.

Ni komentarjev: