ponedeljek, 13. december 2010

GLI ALIMENTI CONSERVATI (oo3)




Konzervirana živila

Najboljša navada je izogibati se če je le mogoče konzerviranih živil, kot na primer: mesa in rib v konzervah, v naprej pripravljene zelenjave in druge jedi, konzerviranih pelatov, salam...Vse te jedi so namreč obdelane s kemičnimi konzervansi, z umetnimi barvili in aromami, ki jih naredijo bolj okusne in bolj privlačne. Dokazano je, da vse te snovi za naše telo niso nedolžne in da imajo lahko kancerogen učinek.
V primerih, ko ni mogoče uporabiti svežih sestavin, je priporočljiva uporaba tistih, ki so obdelane fizično: vakuumsko pakirane, sušene, še najbolje pa globoko zamrznjene.
Te vrste obdelave, brez kemičnih dodatkov, živil ne spremenijo, hkrati pa pustijo nedotaknjene skoraj vse hranilne lastnosti jedi.




 ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴ ̴
 
ZANIMIVOST: KAKO JE NASTALA PRVA KONZERVA?
Že v starih časih so si ljudje prizadevali podaljševati trajnost živil. Meso in ribe so sušili, dimili, vlagali in solili. Na ta način so lahko hrano skladiščili in prevažali. Leta 1809 je francoska vlada razpisala nagrado tistemu, ki bo podal rešitev prevažanja velikih zalog hrane vojakom na oddaljenih frontah ter oskrbe mornarjem na ladjah. Javil se je Nicolas Appert Francois, kuhar in slaščičar. Dokazal je, da se živilom lahko podaljša trajnost, če jih za določen čas držimo v vroči vodi v hermetično zaprti posodi. Šele čez 50 let je Luis Pasteur tudi znanstveno dokazal, da je tak proces uspešen zato, ker se na ta način uničujejo škodljivi mikroorganizmi. Sprva je bila posoda izdelana iz stekla. Odločilen korak pa je bil narejen leta 1810, ko je Anglež Peter Durand patentiral pločevinasto pocinkano škatlico, ki je zamenjala steklo.
Vir: Bruno Volpi Lisjak, Delamaris 1879-1999, 120 let iz morja v konzervo, 1999

Ni komentarjev: