četrtek, 23. december 2010

QUINTA REGOLA (o13)





Peto pravilo
 Sladka živila (ki vsebujejo med, sladkor, marmelado...) se uživa ločeno od obrokov.
Za to obstajata dva razloga. Prvi: Ob prisotnosti sladkorjev se zmanjšuje količina ptialina v slini (ta snov je pomembna pri razgradnji škroba). Drugi: Ker prisotnost sladkorjev v želodcu zmanjšuje izločanje želodčnih sokov in posledično upočasni prebavo beljakovin in s tem nevarnost gnitja.
Na prvi pogled ta pravila izgledajo stroga, vendar je metodo potrebno poskusiti, da bi se prepričali o učinkovitosti.
S tem načinom prehranjevanja, ki se imenuje ločevalno, si lahko prihranite marsikateri glavobol, utrujenost, želodčne in črevesne motnje.
Za osebe, ki imajo več kot 40 let in težave s težo je priporočljivo, da poleg te diete enkrat na teden ali na 15 dni,  jedo samo kuhan riž ali kuhan krompir z malo soli in da tisti dan pijejo vsaj 3 skodelice žajbljevega, metinega, lipovega, po želji lahko tudi lahkega črnega, čaja. Tako riž, kot krompir imata visoko čistilno in diuretično sposobnost in sta jedi bogati z mineralnimi snovmi, še posebej s kalijem.

Opomba: V receptih, ki sledijo ločevalna dieta ni upoštevana. Tisti, ki bi ji radi sledili naj se ravnajo po tabeli o skladnih jedilih v tabeli na naslednji strani

Ni komentarjev: