ponedeljek, 12. oktober 2015

SLOVENSKO KMETIJSTVO 1. DEL (delovno gradivo)

(9:00) Uvoženi poceni kmetijski izdelki na naših policah so povzročili nekonkurenčnost naših kmetov, opuščanje proizvodnje določenih vrst pridelkov ter posledično manjšo samooskrbo. Pomembno je, da se trudimo ohranjati stara znanja naših prednikov, stare sorte rastlin, ki so tradicionalno uspevale pri nas, da se dvigne javna podoba poklica kmeta ter da se zavemo pomena kmetijstva in samooskrbe. Dr. Milan Zver, evropski poslanec, se sprašuje, ali je mogoče, da nekatere sosednje države proizvajajo kmetijske izdelke s tako nizko ceno. Igor Hrovatič, direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, vidi v novi finančni perspektivi EU 2014-2020 možnost za slovensko kmetijstvo, da uveljavi trajnostno, neintenzivno pridelavo. Anton Komat, ekolog in samostojni raziskovalec, poziva k združitvi starih tradicionalnih znanj naših kmetov z najnovejšimi spoznanji znanosti. Boris Fras, predsednik Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije, meni, da bi bilo potrebno čim bolj skrajšati prodajno verigo – od kmeta do potrošnika. Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič vidi priložnost Slovenije v podeželju. Prisluhnite in razmislite. Slovensko kmetijstvo in samooskrba.


Ni komentarjev: