sobota, 1. december 2012

IZDELAVA ADVENTNIH VENČKOV V ŽUPNIJI PORTOROŽ

NAJ BO POUČNO, SICER AMATERSKO IN BREZ PRIPRAVE POSNETO, A Z NAMENOM OPOZORITI, DA ZA POMAGATI POMOČI POTREBNIM ZADOSTUJEJO ŽE PREPROSTA, MAJHNA DEJANJA LJUBEZNI KOT JE IZDELOVANJE ADVENTNIH VENČKOV.




KAKO SE LOTITI IZDELAVE?



Pripravljali bomo venček. Tukaj že cel dan poteka izdelava. Najprej kar je potrebno je, da pripravimo si ves material, poleg oboda, na katerega navijemo pač zelenje. 
V tem primeru bomo izbrali obod. ki naj je narejen iz vej vrbe. Pri nas rečemo tudi beka. Tukaj rečejo venka. A to naj bi bila vrba Iva knjižno slovensko. 
In na ta obod, seveda mora biti okrogle oblike, zaradi pač oblike venca, namestimo žico. Na ta obod namestimo žico, navijalno žico, s katero bomo nadalje oziroma tukaj že vidimo, da se navija zelenje. 

Zelenje je lahko poljubno, od jelke, tise, bora. V našem primeru smo izbrali tiso in cipreso. Lahko pa uporabimo tudi pušpan ali pa bršljan. Skratka izbiramo zelenje, ki je trpežno in ki bo držalo pač vse štiri adventne tedne. V kolikor pač izberemo navadno smreko, ki je tradicionalno, naj bi bila najbolj primerna, pač moramo računati na to, da se bo odletela že po prvem tednu, ne, sploh če bomo imeli venček na toplem.

Potem pripravljamo skupke, pač, tega zelenja in jih nameščamo enega za drugim. Kdo zdaj to pripravlja? Punčka... Zato da venček dobi enakomerno obliko, nameščamo enega za drugim. In to vse do konca.
In naprej... ko je že zelenje okrog. Kaj pa potem? Pripravimo svečke.

... Vzamemo žičko, jo razporedimo na pol, jo pogrejemo in vtaknemo noter v svečo na sredo. Pametno je, da takoj ko je še toplo, jo odpremo, ker tako bolj drži potem. Ko so tako sveče pripravljene, jih postavimo na venček, zavijemo in fajn tukaj pritisnemo...

In ko so vse štiri sveče gor postavljene, v tem primeru tako, naredimo še mašnice in venček okrasimo. Lahko uporabimo tudi umetne materiale: bunkice, raznorazne, in jih prilepimo s tekočim silikonom.



NA PRVO ADVENTNO NEDELJO PRED SVETO MAŠO VENČKE PRODAJAMO. PRI MAŠI SE JIH BLAGOSLOVI. IZKUPIČEK PA GRE V DOBRODELNE NAMENE. LETOS ZA PRIZADETE V POPLAVAH. 


______________________________________________________________________


KUPEC: Dober dan.
PRODAJALEC: Dober dan.
KUPEC: O, jaz bi rada en venček. Grem ravnokar k maši, da mi ga blagoslovijo.
PRODAJALEC: Kar izvlolitev ga izbrati.
KUPEC: Ma kar enega, izberite ga Vi. Vam prepustim. So vsi lepi. Kaj jih Vi izdelujete?
PRODAJALEC: Ja, že tri dni jih izdelujemo. Letos smo se namenili, da bomo dali izkupiček za prizadete v poplavah.
KUPEC: A res? Ja, potem pa mi jih dajte kar dva.
PRODAJALEC: Meni je ta najlepši. Drugega pa si lahko kar Vi izberete.
KUPEC: Jaz pa bi, veste katerega? Tega majhnega, ker je tako lušen. To sigurno tudi kakšni otroci izdelujejo?
PRODAJALEC: Tudi otroci, v glavnem veroučenci in starejše gospe. One jih učijo.
KUPEC: Čisto vsi. Super. Zdaj pa grem k maši in se udeležim blagoslova. Hvala. Lep dan.
PRODAJALEC: Hvala. Enako. 

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Super. Letos sem bil v nasi druzini jaz glavni pri izdelavi in Ema mi jepomagala. Mislim, da nama je dobro uspelo.