petek, 3. maj 2013

LETO C: 4. VELIKONOČNA NEDELJA ALI DOBREGA PASTIRJA

 1. DEL PRIDIGE (1min 44s)




 ______________________________________________________

2. DEL PRIDIGE (1min 58s)




_____________________________________________________

3. DEL PRIDIGE (2min 12s)




______________________________________________________

PA ŠE ZA MOJE PRIJATELJE ITALIJANE (2min 6s)


Ogni anno la quarta domenica di Pasqua è centrata sulla figura di Gesù buon pastore, anche per la coincidenza della giornata mondiale di preghiera per le vocazioni.
Le mie pecore ascoltano la mia voce. È bello il termine che Gesù sceglie: la voce. Prima ancora delle cose dette conta la voce, che è il canto dell'essere. Riconoscere una voce vuol dire intimità, frequentazione, racconta di una persona che già abita dentro di te, desiderata come l'amata del Cantico: la tua voce fammi sentire. Prima delle tue parole, tu.
Ascoltano la mia voce e mi seguono. Non dice: mi obbediscono. Seguire è molto di più: significa percorrere la stessa strada di Gesù, uscire dal labirinto del non senso, vivere non come esecutori di ordini, ma come scopritori di strade. Vuol dire: solitudine impossibile, fine dell'immobilismo, camminare per nuovi orizzonti, nuove terre, nuovi pensieri. Chiamati, noi e tutta la Chiesa, ad allenarci alla sorpresa e alla meravi­glia per cogliere la voce di Dio, che è già più avanti, più in là.
E perché ascoltare la sua voce? La risposta di Gesù: perché io do loro la vita eterna. Ascolterò la sua voce perché, come una madre, Lui mi fa vivere, la voce di Dio è pane per me.







LEPO, BLAGOSLOVLJENO NEDELJO! 




Besedilo spodaj je zgolj informativno. Pridiga je namreč govorjena besedna zvrst sporočanja. Bila je povedana v Luciji pri Portorožu, kjer sem kot diakon do junija 2013 na pastoralni praksi vsak konec tedna.


Ljudje ne maramo preveč, da nas primerjamo z ovcami. Verjetno gre komu od vas na živce in se počuti malo manj vreden, če v cerkvi posluša o pastirjih in ovcah. Kot da smo vodljiva in ničvredna čreda brez svobode in razuma, opijanjeni s kleriškim prepričevanjem in starokopitno tradicijo.
Pa ta primerjava ljudi z ovcami žal danes bolj drži kot kdajkoli prej, čeprav je pašnike zamenjal beton.

Ali se ne počutimo kot čreda, ki jo toliko dejavnikov, toliko glasov želi zvabiti v svoje kremplje? Vsak bi rad imel koristi od nas. Radi bi, da kupimo njihove izdelke. Radi bi, da diplomiramo pri njih. Radi bi, da koristimo njihove popuste in ugodnosti in tako postanemo njihova last. Radi bi, da verjamemo samo njihovi resnici. Najhujše med vsem pa je, da vse to delamo v imenu svobode. Da smo prepričani, da smo kljub vsemu temu samostojni in neodvisni. Danes ni pašnikov, danes so betonske ulice nakupovalnih središč.


Ni treba, da pritrdite ali odmahnete z roko. To za nas naredijo naše odločitve. Ko izbiramo med ugodnostmi in poštenostjo, med počitnicami in žrtvami, med televizijo in knjigo, med računalnikom in pogovorom, med tekmo in sprehodom, s prijateljem, med mašo in spanjem ali izletom …
V resnici smo močno zbegani. Okoli nas je ogromno glasov, ki nas vabijo v svoje naročje, češ da je to edino varno, svobodno in srečno počivališče za naše srce. Prav ta beton. A kateri glas je pravi? Kako v množici drugih glasov prepoznati pravega? Govori glasneje kot drugi? Prepričljiveje? Je njegov glas lepši, bogatejši, privlačnejši od drugih?

Glas Boga je le eden od glasov. Morda niti ni konkurenčen. Morda je preslaboten, da bi ga lahko slišali in je zato danes toliko manj ljudi, ki hodijo za njim. Morda preveč jeclja, ker si je izbral naše revne človeške glasove, ki so poleg vseh pomanjkljivosti, ki jih nosijo kot ljudje, ostali še brez verodostojnosti. Morda je premalo svež, zatikav, premalo obljublja, je premalo bombastičen.


A treba je izbrati pravi glas. Glas našega srca, ki nas pelje na sočne pašnike, ne na beton. Treba se je odločiti. Sicer se bodo namesto nas odločili drugi. Kot se velikokrat na poligonu naših otrok, ko od njih marsikaj zahtevajo in vse to prodajajo kot svobodo. Je za uspeh v družbi vredno plačati otroštvo naših otrok? Je vredno za dosežek plačati z razprodajo njihovih vrednot in časa?

Odločite se. Najdite tistega, ki od vas ne zahteva ne denarja ne podatkov ne svobode; tistega, ki vam da vedeti, da ste mu vredni in da vam bo zvest, pa naj se zgodi karkoli; najdite tistega, ki vam bo predlagal odločitve v vaše in ne njegovo dobro; najdite tistega, ki vam želi sedemdesetkrat sedemkrat na dan dati novo priložnost in da vas želi imeti ob sebi. Tudi takrat, ko ste tečni, ko ste na tleh in praznih žepov; najdite tistega, ki vas ima rad in podite za njim. Pa čeprav vam ne bo mogel obljubiti počivanja, ugleda, pohval, pokalov, medalj, oblasti. Izberite tistega, ki vam bo obljubil, da ne boste nikdar sami.


Želim vam in sebi, da iščemo tišino srca, kajti v njej se rojeva molitev. Prav tista molitev, ki krepi našo vero in nam kaže pot ljubezni v služenju našim bratom in sestram. Sad tega služenja pa je mir.


________________________________________
1!

Ni komentarjev: