Strani

nedelja, 25. september 2011

utrinki iz Loppiana 25.9.2011: Slomškova nedelja PRIHOD

PRVI DAN V LOPPIANU. Z MARKOM PRISPEVA POZNO POPOLDAN. KOT BLAŽE VSTOPAM V NEDELJSKO ŠOLO, KI PA BO V RESNICI TRAJALA DLJE KOT LE NEDELJSKI DAN...


Mestece Loppiano je nastalo na obronkih Toskanskih gričev štiriinšestdesetega leta. In ti rečem, da sem bil takrat še kar nekaj let v Božji zamisli. .) Bili smo še v Jugoslaviji. Duhovnost Marijinega dela, ki je ena prenova v Cerkvi, se je takrat začela uresničevati v tem mestecu...


Slikano ob 14:36.

sobota, 24. september 2011

CASTAGNACCIO (288)





KOSTANJEVKA

30 dag kostanjeve moke, 1 žlica sladkorja, ½ žličke semen koromača, pest pinjol, olje.

V posodi pripravite precej gosto testo iz kostanjeve moke, sladkorja, malo soli in toliko vode, kot jo je potrebno. Zmešajte, dokler ne dobite enotno zmes, gladko in brez grudic, potem vmešajte še pinjole in semena koromača. Pekač namastite in potresite s kostanjevo moko ter vanj pretresite testo do debeline največ dveh prstov. Po površini napršite malo olja in vložite v vročo pečico. To pizzo izvlecite iz pečice, ko postane temne barve. Pustite jo, ga se ohladi v pekaču.



petek, 23. september 2011

DOLCE CON LE PERE (287)






SLAŠČICA S HRUŠKAMI

1 kg hrušk, 10 dag moke, 3 žlice olja oz. 1 oreh masla, 3 žlice sladkorja.

V skodeli zmešajte moko, sladkor, olje ali stopljeno maslo tako, da nastane enotna zmes, ki bo precej suha. Hruške olupite in narežite na tanke rezine. Razporedite jih v namaščen pekač potresen z drobtinami. Čez hruške pretresite zmes z moko. Pecite v pečici pri 200°C, dokler testo ne dobi zlato-rumene barve. Pečico ugasnite, slaščico pa pustite v njej še 5 minut. Postrezite toplo ali hladno.


četrtek, 22. september 2011

CAKE CON CHIARE D'UOVO (286)






KOLAČ IZ BELJAKOV

4 beljaki, 4 žlice olja, 15 dag moke, nekaj rozin, pol vrečke suhega kvasa, sol.

V posodi beljake z malo soli stepite, da nastane sneg. Počasi dodajajte sladkor, olje, moko, oprane posušene in pomokane rozine ter kvas. Sestavine dodajajte med mešanjem. Vse skupaj dobro premešajte. V pravokotni model za peko kolačev, ki ste na namastili in potresli z moko, pretresite napravljeno zmes. Postavite ga v pečico in ko se kolač dvigne ter postane lepo zarumenel, ga izvlecite.



sreda, 21. september 2011

TORTA ECONOMICA (285)






SIROMAKOVA TORTA

Za to torto točne količine sestavin niso določene: (star) kruh, zvrhana žlica moke, jajce, nastrgana lupina limone1 sezonsko sadje, kakšen mandelj ali kak oreh.

Kruh nadrobite v skodelo. Prelijte ga s toplim mlekom in ga razdrobite z leseno kuhalnico, ki ste jo namenili samo za slaščice. Dodajte jajce, moko, nastrgano lupino limone in dobro premešajte. Olupite in narežite sezonsko sadje (breskve, marelice, češnje, jabolka, hruške, jagode, gozdne sadeže...). Mandlje ali orehe zdrobite. Vse dodajte v krušno maso in dobro premešajte. Model za torto namastite in potresite z drobtinami. Vanj vsujte maso in pecite 30 – 40 minit v vroči pečici, dokler torta ne dobi zlato-rumene barve.
V krušno maso lahko dodate tudi kakšno žlico sladkorja.
Torta bo tem boljša, čim več sadja boste vložili vanjo.
1 Preverite, da limona ni bila obdelana z difenili, ki so strupeni; preveč svetleče limone so sumljive.

torek, 20. september 2011

TORTA DI RICOTTA (284)






SKUTINA TORTA

Za valjano testo: 30 dag moke, 4 žlice olja, 5 dag sladkorja, 1 jajce.
Za nadev: 25 dag skute, 2 žlici olja ali masla, 10 dag sladkorja, 25 g moke, 25 g mandljev, 1 jajce.

Z valjanim testom1 obložite naoljen nizek model za torto. V posodi pripravite polnilo iz skute, olja, masla, sladkorja in rumenjaka; vse skupaj dobro premešajte. Dodajte moko, drobljene mandlje in sneg iz beljaka. Vse skupaj intenzivno premešajte. Polnilo razporedite po testu v modelu. Pecite v pečici na zmerni temperaturi 30 minut.
1 Za testo glej ''Jabolčna pita'' na str. 81.





ponedeljek, 19. september 2011

TORTA RUSTICA ALLE CILIEGIE (283)






KMEČKA TORTA S ČEŠNJAMI

50 dag češenj, 25 dag moke, 4 žlice olja, 1 jajce, 5 dag sladkorja, 1 vrečka suhega kvasa, nastrgana skorja 1 limone, kozarček maraskina.

Češnje operite, posušite in jim odstranite koščice.  Dobro stepite jajca s sladkorjem; pomagajte si z leseno kuhalnico. Večkrat po malo dodajajte presajeno moko skupaj s kvasom; dodajte olje, ribano skorjo limone in maraskino. Vse skupaj zamešajte v enotno zmes in na koncu pozorno vmešajte še češnje. Zmes pretresite v namaščen, z drobtinami posut model za torte. Pecite v pečici pribl. 40 – 50 minut pri temperaturi 190°C. Vzemite jo iz pečice, po 5 minutah pa še iz modela in jo pustite, da se ohladi.



nedelja, 18. september 2011

TORTA DI RISO (282)






RIŽEVA TORTA

Skodelica riža, 2 skodelici mleka, 10 dag oluščenih mandljev, 4 jajca, 3 žlice sladkorja, naribana skorja 1 limone, malo soli.

Na nizkem ognju skuhajte riž v mleku. Ko riž popije vse mleko, ga ohladite in vanj vmešajte jajčne rumenjake, sladkor in drobljene mandlje. Beljak stepite v trden sneg. Vmešajte ga ob pazljivem mešanju žlico po žlico. Maso pretresite v namaščen model potresen z drobtinami. V vroči pečici pecite pribl. 1 uro. 

sobota, 17. september 2011

TORTA DI MELE ALLA VANIGLIA (281)





JABOLČNA TORTA Z VANILIJO

1 kg jabolk, 30 dag moke, 4 žlice olja, 5 dag sladkorja, 1 jajce, vrečka suhega kvasa, esenca vanilije, sol.

Stepite jajce s sladkorje, dodajte olje in še naprej stepajte. Dodajte moko z malo mleka ali vode za redčenje, kvas, in nekaj kapljic esence vanilije. Jabolka olupite in narežite. Pekač namastite in potresite z drobtinami. Vanj pretresite plast testa, nato jabolka, pa spet testo in na vrh še plast jabolk. V vroči pečici pecite pribl. 1 uro.


petek, 16. september 2011

V RAZMISLEK

Zadnje čase se ukvarjam s študijem grščine, saj imam še nekaj izpitov na filozofski fakulteti. Med pravajanjem Diogeneza, sem naletel na stavek: "Človek ne masturbira iz poželenja, ampak zato, da bi se znebil neke stiske."
DRŽI!
Ta stara modrost velja, kajti vsaka odvisnost je beg pred bolečino, s katero bi se človek sicer moral soočiti. Zato je po mojem mnenju govoriti o masturbaciji, kot nekaj popolnoma normalnega in koristnega za odraslega človeka, hudo nevarno razmišljanje. V nekaterih primerih je masturbacija OK, če se lahko tako izrazim, se pravi, če posameznik ne masturbira z namenom, da bi pomiril neko notranjo bolečino ali se za trenutek znebil neke stiske. Dejstvo je, da z razvojem interneta in ponudbe pornografije na internetu masturbacija ob pornografskih podobah in filmih postaja zelo škodljiva za posameznika in ga pripelje do seksualne odvisnosti, ki pa je težje ozdravljiva kot npr. odvisnost od alkohola.
Toliko v razmislek!

Svetujem ogled prispevkov na internetni strani Studia 12 pod rubriko Medsebojni odnosi, tematika: Odvisnosti.

TORTA DI CAROTE E MANDORLE (28o)






KORENJČKOVA TORTA Z MANDLJI

30 dag ribanega korenja, 25 dag zdrobljenih mandljev, 4 žlice medu (ali 4 zvrhane žlice sladkorja), 6 jajc, nastrgana lupina 1 limone, malo soli.

Rumenjak stepite skupaj z medom oz. sladkorjem. Dodajte ribano korenje, drobljene mandlje, sol, skorjico limone in na koncu še sneg iz beljakov. Vse skupaj dobro premešajte in dajte v komaj namaščen pekač. V vroči pečici pecite 40 minut.

četrtek, 15. september 2011

STRUDEL (279)






ZAVITEK

20 dag moke ( po možnosti polnozrnate), žlica olja, 7 žlic vroče vode, 2 kg jabolk (lahko hrušk ali obojega), žlička cimeta v prahu, pest rozin, za slabo pest pinjol, malo naribanega muškatnega oreščka,malo soli, po želji sladkor.

Na hitro pripravite testo iz moke, olje, vode in soli. Iz testa napravite kroglico, jo zavijte v papir in pustite naj 1 uro počiva v topli lončeni posodi. Medtem operite rozine in na rezine narežite jabolka.

*janežev kolač
Testo razvlecite v zelo tenko plast. Potresite jo z rezinami jabolk, potresite s cimetom v prahu,
muškatnim oreščkom, in natresite še pinjole in rozine. Če jabolka izpuščajo preveč soka, dodajte drobtine ali ovsene kosmiče. Testo zavijte in ga zložite na namaščen pladenj za peko. Pri temperaturi 200°C pecite v pečici 45 minut. Vsake toliko premažite zavitek z mlekom in s sokom, ki se nabere ob robu pladnja.

sreda, 14. september 2011

SCIROPPO DI FIORI DI SAMBUCO (278)






BEZGOV SIRUP

30 cvetov cvetočega bezga, 4 l vode, 4 kg rjavega sladkorja, 4 na rezine narezane limone z lupino (preverite, da limone niso bile obdelane z zdravju škodljivimi kemikalijami), 5 g citronske kisline (citronka).

Vse sestavine dajte v stekleno ali v posodo iz nerjavečega jekla in za 48 ur postavite na toplo (najbolje na sonce). Filtrirajte in ustekleničite. Hranite na temnem in hladnem mestu.
Pred uporabo to odžejujočo osvežilno pijačo razredčite z vodo.


torek, 13. september 2011

PAIN D'ÉPICES (277)






PAIN D'EPICES*

25 dag medu, 25 dag ržene moke, 5 dag vode, ½ žlice janeža v prahu, ½ žličke kuhinjske sode, malo soli.

Med segrejte v posodici v Marijini kopeli1 ne ga bi voda zavrela. Pazljivo natresite moko in pri tem mešajte z leseno kuhalnico; testo mora postati lepo zgoščeno. Postite, naj počiva 24 ur v hladnem prostoru. Vmešajte sodo in janež. Pecite uro in pol v zmerno vroči pečici.
1 ''Marijina kopel'' je način za segrevanje ali kuhanje, ki onemogoča neposreden stik z vročino. Posodico z živilom se potopi v vodo, ki se v drugi, večji posodi segreva na štedilniku.
Marijino kopel se lahko naredi tudi v vroči pečici.

*janežev kolač

ponedeljek, 12. september 2011

MUESLI (276)






MUESLI

Za eno osebo:
Zvrhana žlica ovsenih kosmičev, žlica limoninega soka, ½ lončka jogurta, žlička medu, žlica rozin, srednje veliko jabolko (20 dag), 5 mandljev (ali kakšnih drugih suhih sadežev).

Oprane rozine in kosmiče zmehčajte s 3 urnim  namakanjem v 1 – 2 žlicah vode. Dodajte limonin sok, jogurt, med in naribano jabolko. Dobro premešajte. Zmes prelijte v skledice ali v kelihe. Okrasite z mandlji. Postrezite takoj.
OPOMBA: Muesli se pripravi takoj pred uporabo



nedelja, 11. september 2011

DESSERT DI GRANO (275)






ZDROBOV DESERT

3 kozarci zdroba durum, 2 žlici semen zelenega janeža, 1 žlička semen koromača, 1 kozarec rozin, 20 oluščenih mandljev, pinjole, po želji še drugo suho sadje, 2 žlici medu, malo soli.

V hladni vodi operite zdrob. V pokriti lončeni posodi ga kuhajte na nizkem ognju v 8 kozarcih osoljene vode pribl. uro in pol. Medtem za 5 minut povrite janež in semena koromača v 2 kozarcih vode. Rozine operite in jih namakajte v neprecejenem prevretku janeža in koromača. Ko je zdrob kuhan, vendar ne razkuhan, bi moral vpiti vso vodo. Pretresite ga v posodo za juho. Dodajte čaj s semeni in rozinami, na lističe narezane mandlje, pinjole in med. Dobro premešajte in postrezite za hladni ali topli desert. Odlično za večerjo.


sobota, 10. september 2011

CROSTATA DI MELE (274)





JABOLČNA PITA

3 – 4 jabolka, 30 dag moke, 4 žlice olja ali masla, 5 dag sladkorja, 1 jajce, amaretti (keksi), marmelada, vermut ali marsala.

Napravite testo iz moke, jajca, olja ali masla, sladkorja in malo soli. Testo pustite počivati 30 minut. Razvaljajte ga na debelino 2 – 3 cm. Vstavite ga v posodo za torte in na površino razmažite plast breskove, marelične ali češnjeve marmelade; če je marmelada preveč trda, jo lahko razredčite z vermutom ali z marsalo. Na sloj marmelade razporedite plast amarettov, ki ste jih poprej namočili v marsalo ali vermut. Jabolka olupite in narežite na tanke krhlje. Na amarette jih lahko položite tako, da ustvarite kak zanimiv vzorec. V vroči pečici pecite pribl. 20 minut.

petek, 9. september 2011

CREMA VELLUTATA (273)





ŽAMETNA KREMA

2 jajci, 15 dag mascarponeja, 15 dag sladkorja, 7 dag grenkega kakava, 3 žlice konjaka.

V kozici dobro zmešajte 2 rumenjaka s sladkorjem. Vmešajte še mascarpone, kakav in konjak, dokler ne nastane žametna krema. Stepite beljake v trden sneg in jih nežno dodajte v maso. Se ne kuha. Kremo prelijte v skledice ali kelihe in jih za kako uro pustite v hladilniku. Postrezite skupaj s suhimi piškoti.


četrtek, 8. september 2011

CREMA PASTICCERA (272)





SLAŠČIČARSKA KREMA

1 l mleka, 20 dag sladkorja, 4 jajca, 5 dag krompirjevega škroba (gustin), stebelce vanilije.

Stepite jajca skupaj s sladkorjem; počasi dodajajte gustin, da ne nastanejo grudice. Posebej zavrite mleko v katerem se skuha tudi stebelce vanilije. V vrelo mleko pazljivo dodajte jajca s sladkorjem. Pristavite spet na ogenj in ponovno segrejte do vretja.
Odlična za pripravo slaščic.


sreda, 7. september 2011

BISCOTTINI SEMPLICI (271)






PREPROSTI PIŠKOTI

2 jajci, 50 dag moke (najboljše, da je polnozrnata), 20 dag sladkorja, 5 žlic olja, malo soli.

Zmešajte jajca, sladkor in sol. Dodajte moko, in pazljivo premešajte. Olje dodajajte po malo, med mešanjem. Testo povaljajte in izrežite iz njega oblike s kozarcem ali modelčki. Piškote zložite v pekač na papir za peko. Pecite pri 180°C, dokler ne postanejo hrustljavi in zarumenijo. Pazite, da se ne prismodijo.

torek, 6. september 2011

BISCOTTI ALL'ARANCIA (27o)






POMARANČNI PIŠKOTI

25 dag moke, 2 rumenjaka, 8 dag sladkorja, 3 žlice olja, vrečka suhega kvasa, lupina 1 pomaranče, malo soli.

Skupaj zmešajte sladkor, jajca, olje, lupino pomaranče in sok ½ pomaranče. Nežno dodajte moko, kvas in sol. Testo dobro premesite in ga oblikujte v piškote. Pecite v pečici pri 180°C.
OPOMBA: Preverite, da pomaranča ni bila obdelana z difenili, ki so strupeni; preveč svetleče pomaranče so sumljive.


ponedeljek, 5. september 2011

BISCOTTI AL MIELE E MANDORLE (269)





SLADICE

MEDENJAKI Z MANDLJI

50 dag oluščenih mandljev, 40 dag medu, 25 dag presejane moke (po možnosti polnozrnate), 3 beljaki, malo soli.

Mandlje po dolgem prerežite na polovice, jih zmešajte z medom in dodajte moko. Beljak stepajte, dokler ne nastane zelo trden sneg. Počasi jih dodajajte ostalim sestavinam. Na papirju za peko, ki ste ga položili v pekač, napravite kupčke pripravljene mase. Pecite pri temp. 160°C, dokler ne postanejo zlato-rumeni.

nedelja, 4. september 2011

VINAIGRETTE (268)



VINAIGRETTE

5 žlic olja, 1 – 2 žlici jabolčnega kisa, 1 žlica gorčice, 1 zdrobljen strok česna, sol.

V stekleni ali lončeni posodi dobro premešajte vse sestavine, dokler preliv ne postane homogen. Po želji lahko dodate 2 žlici nasekljanega peteršilja. Preliv je primeren za zabelo presne ali kuhane zelenjave.




sobota, 3. september 2011

TOCCO DI FUNGHI (267)





GOBOV TOCCO*

50 dag jurčkov, 1 strok česna, 1 čebulica, 10 dag svežega paradižnika, olje, sol.

Gobe očistite in narežite na lističe. V posodi z malo olja pražite 10 minut nasekljano čebulo in peteršilj. Dodajte gobe, premešajte in kuhajte nekaj minut. Dodajte paradižnike in kuhajte še 10 minut. Solite in dodajte ob mešanju surovo olje. ''Tocco'' je primeren za prilogo h kuhanemu ali pečenemu mesu ali za zabelo testenin.




* tocco je ligurska omaka, podobna raguju (op. prev.)

petek, 2. september 2011

SUGO DI FUNGHI ALLA CALABRESE (266)






GOBOVA OMAKA NA KALABREŠKI NAČIN

70 dag mesa paradižnikov, 50 dag svežih gob, precej nasekljanega peteršilja, 4 stroki česna, mleta pekoča paprika v prahu, 3 žlice olja, sol.

2 stroka česna, narezana na lističe pražite na žlici olja. Ko postekleni, dodajte na lističe zrezane gobe. Potresite z malo peteršilja in kuhajte, dokler tekočina od gob ne izpari. Dodajte pretlačeno meso paradižnikov, preostanek peteršilja, pekočo papriko in 2 stroka strtega česna. Segrejte do vretja in kuhajte na zmernem ognju 10 minut. Ob koncu kuhanja dodajte še 2 žlici olja. Omaka je odlična z rižem ali s testeninami. 

četrtek, 1. september 2011

SALSA TRIS (265)






TRIS OMAKA

10 dag graha, 20 dag gob, 10 dag piščančjih prs, skodelica jogurta, kozarček konjaka, 30 g masla ali olja, 2 žlici moke, sol.

Gobe očistite in narežite. Piščančja prsa narežite na trakove. V posodi segrejte maslo ali olje z žlico moke. Dodajte trakove piščanca, gobe; solite in prelijte s konjakom. Kuhajte med mešanjem. Posebej pokuhajte za 10 minut v slani vodi grah in ga dodajte k zmesi piščanca z gobami.  V zadnjih minutah kuhanja zamešajte 1 žlico moke v jogurt in dodajte vse skupaj v omako. Omaka se prilega k vsem vrstam testenin.