Strani

torek, 7. junij 2011

LA CARNE (179)




MESO

Meso – čeprav je to lahko živilo, polno beljakovin, ni primerno ta vsakodnevno običajno uživanje. Za to sta dva razloga: prvi je, da je meso bogato z nasičenimi maščobami in drugi, ker med procesom prebave in razgradnje lahko nastajajo strupene snovi, katerim se pripisujejo rakotvorne lastnosti.
Meso lahko tudi poslabša ali povzroča razne bolezni kot so: artroza, artritis, čir na dvanajsterniku, jetrne bolezni...
Meso je torej priporočljivo umestiti na jedilnik (predvsem bele vrste mesa kot zajec, piščanec...) 1 – 2 krat tedensko, potrebo organizma po beljakovinah pa zadovoljiti z ribami, siri, jajci in rastlinskimi beljakovinami, s katerimi so zelo bogata še posebej žita in stročnice.
V nasprotju s tem, kar se na splošno misli, dnevna uporaba mesa ni primerna niti za shujševalne kure, saj je meso bogato z maščobami, ki se nalagajo in povzročajo povečanje telesne teže.
Da bi zadovoljili potrebe po beljakovinah in hkrati zmanjšati porabo mesa, predlagamo naslednji tedenski program prehrane:

ponedeljek                              stročnice
torek                                       riba ali sir
sreda                                       jajca
četrtek                                    stročnice
petek                                      riba
sobota                                     sir
nedelja                                    meso



Ni komentarjev:

Objavite komentar