Maščobe
Namesto maščob, kot so maslo, svinjska mast, loj in
margarina je bolje uporabiti ekstra deviško olivno olje.
Obstajata namreč dve vrsti maščob: nasičene in nenasičene.
Nasičene maščobe se v glavnem nahajajo v maslu, svinjski
masti, v loju, v trdni margarini, v mesu in v mlečnih izdelkih.
Nenasičene maščobe pa najdemo v rastlinskih oljih kot:
ekstra deviško olivno olje, olje iz soje, ribje olje...
Nasičene maščobe izgorevajo v procesu prebave in povečujejo raven holesterola
v krvi; nenasičene pa nasprotno pomagajo pri zniževanju holesterola.
Dobra navada je zmanjšati celotni vnos maščob in čimbolj je to mogoče,
zmanjšati vnos živil, ki vsebujejo nasičene maščobe in jih nadomestiti z
rastlinskimi olji, predvsem z ekstra
deviškim olivnim in sojinim, ki sta še posebej bogati z nenasičenimi maščobami.
Vedno je priporočljivo uporabljati surova olja. S
pregrevanjem postaja tudi rastlinsko olje nasičeno. Zato se izogibajte cvrtja
in čeprav najdete na 74 strani recept, se ga poslužujte čimbolj redko.