Strani

torek, 22. marec 2011

LE VERDURE CRUDE (1o2)




PRESNA ZELENJAVA

Presna zelenjava si zasluži posebno pozornost in ne bi smela nikdar manjkati na dnevnem jedilniku.
Presna zelenjava, kot tudi presno sadje, je nujno potrebna za zdravo in popolno prehrano, saj je bogata z vitamini, oligo-elementi, mineralnimi solmi, klorofilom...
Med postopkom kuhanja mnoge od teh snovi izgubijo svoje lastnosti.
Presno zelenjavo je potrebno uživati pred obrokoma, kot ''predjed'' kosilu in večerji.
Zmerom bi bilo potrebno streči mešane krožnike zelenjave na primer: korenik (korenje, redkvice, gomolj zelene...), natja in listja (špinača, solata, cikorija, blitva..) in cvetov ter sadežev (cvetača, brokoli, bučke, kumarice...)
Lahko jih zabelite z ekstra deviškim olivnim oljem, z limonovim sokom, s kakšno olivo, raznimi oreščki...
Zelenjavo se vedno nareže na ne premajhne kose tik preden se jo postreže. To če posebej velja za drobno narezano in ribano zelenjavo, saj ob stiku z zrakom izgubljajo dragocene snovi.
Vso zelenjavo, razen krompirja, jajčevcev in špargljev lahko jemo surovo.
Presna zelenjava je v primerjavi s toplotno obdelano laže prebavljiva in ima boljše zdravilne lastnosti, saj so njihovi fito-kompleksi nespremenjeni.



Ni komentarjev:

Objavite komentar